Fagstoff

Stasjonstrening

Publisert: 14.06.2016, Oppdatert: 07.03.2017

Informasjon om oppgaven

I denne oppgaven skal du trene på ulike serveringsteknikker ved å gå fra stasjon til stasjon. Læreren går først gjennom hva som skal gjøres på hver stasjon, og viser riktig teknikk/arbeidsmåte. Klassen deles inn i grupper på 3–4 personer. Oppgavene gjentas på hver stasjon til elevene føler at de mestrer dem.

  • ryddeteknikk
  • bæreteknikk
  • engelsk servering
  • bæring av glass på brett

Stasjon 1: ryddeteknikk

Her skal du som servitør rydde av bord i en restaurant. Rydd av minimum fire tallerkener med bestikk og matrester. Her kan elevene være gjester for hverandre. Det er viktig å rydde fra gjestens høyre side og bruke riktig teknikk.

Servitør rydder av bord i en restaurant. Foto. 

Stasjon 2: bæreteknikk

Bær tre suppetallerkener fylt med litt vann. Løft dem fra bordet, og gå en runde rundt i lokalet. Deretter setter du dem ned igjen på bordet. Husk å servere og rydde av fra gjestens høyre side.

En servitør som bærer tre suppetallerkener. Foto.  

Stasjon 3: engelsk servering

På denne stasjonen skal du trene på å bruke gripebestikk. Bruk for eksempel en appelsin eller et eple delt i skiver, som du legger på et serveringsfat. Server deretter eple/appelsin til gjesten.

Servitør legger mat på gjestens tallerken. Foto.  

Stasjon 4: bæring av glass på brett

Det settes ut forskjellige glass på et bord. Du skal løfte opp og plassere glassene på brettet. Deretter skal du gå en runde i lokalet, og så sette brettet ned på bordet igjen.

Servitør viser teknikk med å sette på plass stettglass. Foto.