Fagstoff

Grafisk design

Publisert: 09.08.2009, Oppdatert: 03.03.2017
Inskripsjon på romersk bue i Marokko
Et 2000 år gammelt eksempel på gjennomtenkt form. Romersk inskripsjon.

Hva er design?

Å designe betyr å gi form til ting. Design av trykksaker, nettsider og andre visuelle digitale tekster kaller vi grafisk design. Kort kan vi si at grafisk design er kunsten å arrangere bilder og tekst slik at de sammen kommuniserer et budskap.
Les mer


Form og funksjon

Design har to hovudfokus: form og funksjon. En plakat skal være pen, kul, oppsiktsvekkende, seriøs, rølpete, alt etter hva den handler om og hvem som er målgruppa. Men den skal også være lett og kjapp å lese.

Formen kommuniserer i seg selv et budskap. Designen på plakaten kan være nok til at du skjønner at den handler om en konsert og om en type musikk du liker. Men om du ikke klarer å lese hvor og når konserten skal finne sted, hjelper det lite at designen er stilig.

Hva er viktigst, form eller funksjon? Det vil designere ofte være uenige om. Hovedsaken er likevel at designen skal formidle budskapet til målgruppa så klart og effektivt som mulig.

skjul

 

Fagstoff og oppgaver

I dette kapitlet kan lære om bruk av ulike skrifttyper, og om hvordan du kan sette sammen bilder og skriftlig tekst etter ulike prinsipper. Du kan også få med deg litt faghistorikk og lese om to viktige moderne stilretningene innen grafisk design.

I tillegg finner du oppgaver og et analyseskjema for tekster som består av både skrift og bilder.

Oppgaver
Relatert innhold

Generelt