Fagstoff

Kunsteventyr

Publisert: 11.12.2013, Oppdatert: 03.03.2017

Hans Christian Andersen omgitt av barn og voksneDen danske forfatteren Hans Christian Andersen (1805–1875) skreiv mange eventyr.

Eventyr med navngitt forfatter

På 1800-tallet blei det samlet inn og skrevet ned folkeeventyr over hele Europa. Noen forfattere nøyde seg ikke med å nedtegne muntlige overleveringer. De skreiv selv litterære tekster inspirert av folkeeventyr. Slike eventyr med navngitt forfatter, kaller vi kunsteventyr. Den mest kjente forfatteren av kunsteventyr er nok dansken Hans Christian Andersen. Han skreiv blant annet Den lille Pige med Svovlstikkerne som er ei slik fortelling som alle har hørt.

Fordi kunsteventyret ikke skulle traderes, det vil si overleveres muntlig fra person til person, kunne forfatteren ta seg langt større litterære friheter. Språket i kunsteventyra er derfor mer nyansert, og vi får en mer detaljert og variert beskrivelse av personer og omgivelser.

Inspirert av folkeeventyra

Kunsteventyra har likevel mye felles med folkeeventyra, både når det gjelder motivvalg, fortelleteknikk og språklige virkemidler. Noen kunsteventyr har overnaturlige trekk. I H.C. Andersens eventyr Den standhaftige Tindsoldat og Den grimme Ælling blir både dyr og gjenstander tillagt menneskelige egenskaper.

De fleste folkeeventyra ender godt, men blant kunsteventyra finner vi også eventyr som ender tragisk. H.C. Andersen lar blant annet den lille piken med svovelstikkene fryse i hjel for at leseren virkelig skal kjenne et stikk i samvittigheten når alle svikter den som lider nød.

 

 

 

 

Relatert innhold

Faglig

Generelt