Hopp til innhold

Fagstoff

"Slip and cut"-prosedyre for heisespillvaieren

Stålkabelen som bærer løpeblokken i boretårnet, blir slitt fordi løpeblokken går opp og ned de samme metrene i boretårnet. Etter en tid må kabelen trekkes litt forbi slitasjestedet.
Skissen viser heisespillet i boretårnet. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Vedlikehold og driftssikkerhet på heisespillvaieren

Boredekksarbeideren utfører daglig visuell inspeksjon og vedlikehold på vaieren som går fra heisetrommelen til reservetrommelen. Inspeksjonen skal hindre alvorlige hendelser og stopp i driften. Dersom vaieren er skadet, må den trekkes fram (engelsk slip) fra reservetrommelen til heisetrommelen, slik at det svake punktet ikke bærer vekt fra lasten i systemet.

Det er vanlig å ha faste intervall der vaieren trekkes fram. Det styres etter en digital logg som viser hvor mye belastning og hvor langt kabelen har gått på det samme stedet. Dette kalles en ton-miles logg. anbefaler maks 3700 ton-miles på 1" vaier.

Høyden på boretårnet og antallet trinser som er i bruk i kron- og løpeblokken, påvirker hvor langt vaieren må trekkes fram. Lengden finner vi i riggboka.

Heisespilltrommelen fylles med mer vaier for hver gang vi trekker fram mer vaier fra reservetrommelen. Når heisespilltrommelen er full (etter 2–4 framtrekk), må vaieren trekkes på ny på heisespilltrommelen. Da trekkes vaieren av heisespilltrommelen og kuttes (engelsk cut), slik at det blir plass til mer. Den nye enden festes til trommelen, og vaieren trekkes inn på ny.

Heisespilltrommelen skal ha et minimum antall runder med vaier når er senket helt til boredekket. Lengden som skal kuttes, beregnes derfor ut fra trommelens dimensjon.

Prosedyren for "slip and cut" av heisespillvaieren vises trinn for trinn i presentasjonen nedenfor.

Inspeksjon, vedlikehold og montering av vaier


Katalogen Wire Rope User’s Handbook fra Union viser en del informasjon om inspeksjon, vedlikehold og montering av vaier.

CC BY-SASkrevet av Sissel Paaske. Rettighetshaver: Cerpus AS
Sist faglig oppdatert 11.10.2021

Læringsressurser

Hovedsystemer om bord i offshore installasjoner