Fagstoff

Myter

Publisert: 11.12.2013, Oppdatert: 03.03.2017

Gresk mytologi

Gresk mytologi har hatt stor innvirkning på europeisk kunst og kultur.

 

I programmet Mytekalenderen får du høre om noen av disse mytene.

 

 

 

Michelangelos bilde av skapelsen  

Myter gir tilværelsen mening

"Myte" er et ord som er kommet i miskreditt. For de fleste betyr myte ganske enkelt ei oppdiktet historie, ei historie som gir seg ut for å være sann uten å være det. "Dette er bare en myte", sier vi gjerne.

Men i religionshistorisk sammenheng har ordet nesten motsatt betydning. Myter oppsto i forbindelse med menneskers sterke ønske om å finne mening i tilværelsen. I alle kulturer fins det mytiske fortellinger om hvordan universet og livet på jorda er blitt til.

Hvis du prøver å forestille deg hvordan urtidsmenneskene opplevde naturfenomener som regnbue, vulkanutbrudd, tordenvær eller jordskjelv, så er det ikke så vanskelig å forestille seg hvordan myter kan ha oppstått. Zevs kastet lyn og torden fra skyene med tordenkilen sin, trodde grekerne. Tor rei over himmelen med bukkene sine spent foran vogna – tordenen var ramling og lynene gnister fra hjulene ifølge skandinaver i norrøn tid.

Tro, tenkning og forventning trenger vedtatte strukturer og felles forestillinger om hvordan verden er, for å fungere. Mytene er uttrykk for menneskenes vilje til mening.

Oppgaver
Relatert innhold