Oppgave

Fra heltekvad til YouTube

Publisert: 09.12.2015, Oppdatert: 06.03.2017

Tempelridderne

I boka Tempelridderne (1999) skildrer den svenske forfatteren Jan Guillou møtet mellom den svenske tempelridderen Arn Magnusson og muslimenes sterke leder Saladin i Jerusalem ca. år 1200.

 

Boka er filmatisert under tittelen Arn - Tempelridderen (Arn The Knight Templar) (2007).

 

Du kan du se filmen Arn - Tempelridderen i læringsstien Veien til Jerusalem . Her er det også bakgrunnstoff og oppgaver til filmen.


Filmplakat som vsier hovedpersonene i filmen. Faksimile.Filmplakaten til filmen Arn - Tempelridderen   

Når to kulturer møtes

I europeisk litteratur finnes det mange fortellinger om krig og konflikt mellom europeere og arabere. Maurerne (arabiske folkegrupper) la store områder i Europa under seg på 700-tallet. Krigen mellom muslimer og kristne tropper sto da i Europa. På 1100- og 1200-tallet herjet kristne korsfarere i Palestina. Også i vår tid er vi vitne til kriger og konflikter i områder der kristen og muslimsk kultur og religion møtes.

Tekst 1: Roland og Magnus kongen  

Rolandskvadet skildrer en periode i europeisk historie da maurerne (araberne) rådde over store deler av Spania og Frankrike. Kvadet oppildner den kristne keiserens menn til kamp mot hedningene.

Tekst 2: Dagbladet: Slik driver IS sin propagandakrig 

I vår tid benytter Den islamske staten (IS) sosiale medier til å formidle moderne fortellinger om kampen mot hedningene. Slik oppildnes unge muslimer til å kjempe mot de vantro. I Dagblad-artikkelen finner du eksempler på video produsert av IS.

Kortsvaroppgave

Ta utgangspunkt i Dagblad-artikkelen og heltediktet «Roland og Magnus kongen» og skriv et kortsvar på 250 ord med tittel:

 

«Kampen mot hedningene – fra heltekvad til YouTube»