Veiledning

Velkommen til helse- og oppvekstfag Vg1

Publisert: 19.08.2015, Oppdatert: 05.09.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Hender knytter vennskapsbånd.Foto.         

Se hvor lett det er å ta i bruk NDLA helse-og oppvekstfag Vg1!

I NDLA helse- og oppvekstfag VG1 kan du finne et mangfold av læringsressurser til alle kompetansemålene for faget. Fagstoffmenyen er bygd opp etter læreplanen, og kan følges kronologisk. I temafanen Yrkessituasjoner finner du egne menyer som beskriver hvordan det er å bo eller arbeide på ulike institusjoner.

Skjermdump fagstoffmeny.Foto.             Fagstoffmenyen

Fagstoffmenyen er bygd opp etter læreplanen, og tar for seg alle hovedområdene etter tur. Menyen kan følges kronologisk, og er en sti gjennom hele læreplanen der sidene bygger på foregående sider.

Hvis du har en liten skjerm, vil menyen klappe sammen for å gi  større plass til lærestoffet.

 

Søkefelt

Ellers kan du selvfølgelig søke i søkefeltet på siden. Her er det også muligheter for å filtrere søket etter innholdstype.

Relasjoner

Skjermdump relasjoner helsefagarbeider. Foto På hver side finner du relasjoner/lenker til oppgaver, eForelesninger og annet innhold som er relevant for denne siden.

Skjermdump yrkessituasjoner helsearbeiderfag. Foto Yrkessituasjoner

Når du åpner en side knyttet til en yrkessituasjon, vil du alltid få en beskrivelse av situasjonen som bildet i noden viser. Her beskrives Solsikken sykehjem, og hvordan de arbeider der. Videre i teksten vil du enten få en faglig forklaring eller en oppgave knyttet til den bestemte yrkessituasjonen.

Søk på NDLA-sidene

Søk i læreplanen

Læreplan helse- og oppvekstfag. Skjermdump.    På sidene er det en lenke til læreplanen. Her kan du velge kompetansemål for å søke på innhold. Da får du en oversikt med mange typer ressurser, og du kan filtrere søket etter innholdstyper. Alle læringsressurser er merket med kompetansemål. Du kan også klikke på kompetansemålet på en hvilken som helst side, for å få opp flere ressurser som er knyttet til samme kompetansemål.

Skjermdump ressurskart helsefagarbeider. Foto Ressurskart

Du kan også bruke ressurskartet på fagsidene til søk. Det gir en oversikt over innholdstypene i faget. For eksempel er det 611 oppgaver. Når du klikker på Oppgaver, blir de sortert i undergrupper som interaktivitet, repetisjon, drøfte, yrkessituasjon og interaktivt oppgavesett.

 

Menytilhørighet

skjermdump relasjoner helsearbeiderfag. Foto For å få fram å få fram menytilhørigheten i en ressurs som du har søkt opp, må du velge en av menyene under Inngår i. Da blir det føyd til fagtilhørighet og meny bakerst i url-en. Din side blir markert i menyen, og siden får et navigasjonsfelt.

Skjermdump fra utsnitt av skjermbilde med språkvalg. 

Velg språk, tilpass visning og lytt til tekst

På hver side kan du velge om sidene skal vises på bokmål eller nynorsk. Alle sider vil åpnes i det språket du har valgt, inntil du endrer valget.

Du finner også en knapp for Lytt til tekst med syntetisk tale for opplesing. Her kan du også velge Enkel visning og utskrift av siden.

Kontekst

Kontekst viser hvilke kompetansemål som er knyttet til siden.
Her kan du trykke på et kompetansemål for å få opp flere ressurser som er knyttet til dette kompetansemålet.
Inngår i viser fag- og menytilhørighet.

Verktøy

Verktøy har mange nyttige ressurser, og vi nevner noen her:

  • PDF og ePub: last ned faget til din egen PC. Det er spesielt nyttig til eksamen.
  • Samskrive: et skriveverktøy på nettet der mange kan jobbe sammen samtidig.
  • Delingsarena.
  • Kokebok: er ei kokebok med oppskrifter på ulike matretter som du kan lage, men den inneholder også mye mer. Under kan du lese om kokeboka.
  • Digital kompetanse: tips og veiledning til ulike digitale verktøy du kan bruke i arbeidet med faget.
  • Dokumentasjonsverktøy: her kan du dokumentere arbeidet ditt i tråd med kravene i læreplanen, med mulighet for egenvurdering og beskrivelse av hva du har gjort i perioden.

Kommenter innholdet, og kontakt oss!

Bilde av kontakt-knappen. På alle våre sider er det kommentarfelt og en lenke for Kontakt oss på siden. Vi er glade for å få både ris og ros. Det hjelper oss til å til å gjøre læringsressursene best mulig for brukerne.

Facebook-logo  Twitterlogo  Følg oss på Facebook og Twitter! Der kan du også komme med innspill, og bli oppdatert på nyheter.

 

Lykke til med bruk av NDLA helse- og oppvekstfag Vg1!