Veiledning

Velkommen til NDLA Kokk og servitørfag!

Publisert: 11.08.2015, Oppdatert: 05.09.2017

Servitør-og kokkeelever. Foto.  

Se hvor lett det er å ta i bruk NDLA kokk- og servitørfag Vg2!

I NDLA kokk- og servitørfag Vg2 kan du finne et mangfold av læringsressurser til alle kompetansemålene for kokk- og servitørfag Vg2.

Venstremeny kokk og servitør. Foto.  Fagstoffmenyen

Fagstoffmenyen som er bygd opp etter programfagene, tar for seg hovedområdene etter tur. Menyen kan følges kronologisk, og er en sti gjennom programfagene der sidene bygger på de foregående sidene.

Hvis du har en liten skjerm, vil menyen klappe sammen og legge seg øverst for å gi større plass til lærestoffet.

 

Kokeboka

Skjermbilde av en side fra kokeboka Dette er ei unik kokebok med mange muligheter. Du kan søke etter oppskrift, eller gå inn på høyre side og søke på ulike kategorier. Her kan du blant annet kan finne sauser, supper og jevninger, eller du kan trykke deg inn på mat ved spesielle behov. Inne på oppskriften kan du enkelt endre på antall porsjoner, slik at mengden av ingredienser også endres. Ved å holde musepeker over ord med rød skrift, vil et bilde med en beskrivelse av råvaren dukke opp. Næringsinnhold per porsjon av retten er også oppgitt.

Ved å åpne kjøkkenskuffen øverst vil det åpne seg tre nye faner: Ordbok hvor du kan finne forklaring på ord og utrykk som er relatert til mat. Måleenheter gjør at du enkelt kan konvertere målenheter som vekt, grader og mengde. I skuffen kan du søke etter ulike råvarer, samt lese og lære mer om disse.

Relasjoner

Skjermdump relasjoner kokk og servitør. Foto.  På hver side finner du relasjoner/lenker til oppgaver, eForelesninger, virtuelt kjøkken og annet innhold som er relevant for denne siden.

Søk på NDLA-sidene

Søk i læreplanen

Skjermdump læreplan kokk og servitør. Foto.  På sidene er det en lenke til læreplanen. Her kan du velge kompetansemål for å søke på innhold. Da får du en oversikt med mange typer ressurser, og du kan filtrere søket etter innholdstyper. Alle læringsressurser er merket med kompetansemål. Du kan også klikke på kompetansemålet på en hvilken som helst side, for å få opp flere ressurser som er knyttet til samme kompetansemål.

Skjermdump ressurskart kokk og servitør. Foto.  Ressurskart

Du kan også bruk ressurskartet på kokk- og servitørfagsidene til søk. Det gir en oversikt over innholdstypene i faget. For eksempel er det over 70 oppgaver. Når du klikker på Oppgaver, blir de sortert i undergrupper som interaktiviteter, drøftingsoppgaver og yrkessituasjon med mer. Ellers vil du under Video finne over 200 filmer som er rettet mot faget.

Søkefelt

Ellers kan du selvfølgelig søke i søkefeltet på siden. Her er det også muligheter for å filtrere søket etter innholdstype.

Menytilhørighet

Skjermdump kontekst kokk og servitør. Foto.  For å få fram menytilhørigheten i en ressurs som du har søkt opp, må du velge en av menyene under Inngår i på siden. Da blir det føyd til fagtilhørighet og meny bakerst i url-en. Din side blir markert i menyen, og siden får et navigasjonsfelt.

Skjermdump fra utsnitt av skjermbilde med språkvalg.

Velg språk, tilpass visning og lytt til tekst

På hver side kan du velge om sidene skal vises på bokmål eller nynorsk. Alle sider vil åpnes i det språket du har valgt, inntil du endrer valget.

Du finner også en knapp for Lytt til tekst med syntetisk tale for opplesing. Her kan du også velge Enkel visning og utskrift av siden.

Kontekst

Kontekst viser hvilke kompetansemål som er knyttet til siden.
Her kan du trykke på et kompetansemål for å få opp flere ressurser som er knyttet til dette kompetansemålet.
Inngår i viser fag- og menytilhørighet.

Verktøy

Verktøy har mange nyttige ressurser, og vi nevner noen her:

  • PDF og ePub: last ned faget til din egen PC. Det er spesielt nyttig til eksamen.
  • Samskrive: et skriveverktøy på nettet der mange kan jobbe sammen samtidig.
  • Delingsarena.
  • Kokebok: er ei kokebok med oppskrifter på ulike matretter som du kan lage, men den inneholder også mye mer. 
  • Virtuelt kjøkken: her får du innføring om ulike matvarer og tilberedningsmetoder som du finner på kjøkkenet.
  • Digital kompetanse: tips og veiledning til ulike digitale verktøy du kan bruke i arbeidet med faget.
  • Dokumentasjonsverktøy: her kan du dokumentere arbeidet ditt i tråd med kravene i læreplanen, med mulighet for egenvurdering og beskrivelse av hva du har gjort i perioden.
  • Matleksikon: gir deg oversikt over begreper som du vil møte i ulike yrkessituasjoner. I leksikonet er 20.000 oppslagsord, 12.000 oppskrifter, 3.000 garnityr og 1.500 råvarer beskrevet.

Kommenter innholdet, og kontakt oss!

Bilde av kontakt-knappen. På alle våre sider er det kommentarfelt, og en lenke for Kontakt oss. Vi er glade for å få både ris og ros. Det hjelper oss til å til å gjøre læringsressursene best mulig for brukerne.

Facebook-logo  Twitterlogo   Følg oss på Facebook, YouTube og Twitter! Der kan du også komme med innspill, og bli oppdatert på nyheter.

Lykke til med bruk av kokk- og servitørfag Vg2!