Veiledning

Slik bruker du faget norsk YF og SF

Publisert: 12.08.2015, Oppdatert: 05.09.2017

Lær smart! Bruk NDLA. Foto.          

Se hvor lett det er å ta i bruk NDLA norsk YF og SF!

På ndla.no er norskfaget delt opp i to separate fag. Faget norsk YF og SF dekker alle kompetansemål i læreplanene for Vg1 studieforberedende og Vg1 og Vg2 yrkesfag. Faget norsk Vg2 og Vg3 SF dekker læreplanene for Vg2 og Vg3 studieforberedende. Er du påbyggselev, vil du finne relevant fagstoff i begge fag.

I NDLA norsk kan du finne et mangfold av læringsressurser til alle kompetansemålene i læreplanen. Bruk tid på å bli kjent med innholdet i faget.

Skjermdump fagstoffmeny norsk. Foto Fagstoffmenyen

I fagstoffmenyen er innholdet strukturert ut fra sentrale områder i læreplanen. Du kan velge enkeltelementer eller følge menyen som en sti gjennom ulike kompetansemål i læreplanen, der en side bygger på foregående sider.

Om du har liten skjerm, vil menyen klappe sammen for å gi større plass til lærestoffet.

Fagstoff og oppgaver er knyttet sammen ved hjelp av relasjoner. Ønsker du å gå direkte til en oppgave, finner du en oppgavesamling under hvert menypunkt.

Relasjoner

Skjermdump relasjon norsk. Foto På hver side finner du relasjoner/lenker til fagstoff, oppgaver og annet innhold som er relevant for denne siden.

Om det er mye relatert innhold til en side, vil noen av lenkene skjule seg. Trykk på Vis flere for å vise alle relaterte ressurser.

Yrkesretting av norskfaget for yrkesfag  

Skjermdump yrkesretting norsk. Foto Ved å klikke på fanen «Yrkesretting» får du tilgang til læringsressurser som spiller spesielt godt sammen med kompetansemål i yrkesfaglige programfag.

Under hvert yrkesfaglig programområde finner du et yrkesportrett og en lenke til yrkesrettede læringsressurser som lærere over hele landet har delt i det nasjonale FYR-prosjektet. FYR er en forkortelse for Fellesfag, yrkesretting og relevans.

Søk på NDLA-sidene

Søk i læreplanen

Skjermdump læreplan norsk. Foto På sidene er det en lenke til læreplanen. Her kan du velge kompetansemål for å søke på innhold. Da får du en oversikt med mange typer ressurser, og du kan filtrere søket etter innholdstyper.

Alle læringsressurser er merket med kompetansemål. Du kan også klikke på kompetansemålet på en hvilken som helst slags side for å få opp flere ressurser som er knyttet til samme kompetansemål.

Skjermdump ressurskart norsk. Foto Ressurskart

Du kan også bruke ressurskartet på norsksidene til søk. Det gir deg en oversikt over innholdstypene i faget. Du vil da  for eksempel se at du finner mange e-leksjoner i faget.

 

Søkefelt

Skjermbilde av NDLA søkefelt 

Ellers kan du selvsagt søke i søkefeltet på siden. Her er det også mulighet for å filtrere søket etter innholdstype. Merk at du finner relevant fagstoff også i fag som mediekunnskap, samfunnsfag, historie osv. NDLA har også mange filmer som ligger på NDLA film, som er relevante for norskfaget.

Menytilhørighet

Skjermdump kontekst norsk. Foto  For å få fram menytilhørighet i en ressurs som du har søkt opp, må du velge en av menyene under Inngår i. Da blir det lagt til fagtilhørighet og meny til slutt i url-en. Siden din blir markert i menyen, og siden får et navigasjonsfelt.

Skjermdump fra utsnitt av skjermbilde med språkvalg.

Velg språk, tilpass visning og lytt til tekst

På hver side kan du velge om du vil se sidene på bokmål eller nynorsk. Alle sider vil åpnes i det språket du har valgt, helt til du endrer valget.

Du finner også en knapp for Lytt til tekst med syntetisk tale for opplesing. Her kan du også velge Enkel visning og utskrift av siden.

Kontekst

Kontekst viser hvilke kompetansemål som er knyttet til siden. Her kan du trykke på et kompetansemål for å få opp flere ressurser som er knyttet til dette kompetansemålet. Inngår i viser fag- og menytilhørighet.

Verktøy

Verktøy har mange nyttige ressurser, og vi nevner noen her:

  • PDF og ePub: last ned faget til din egen PC.
  • Samskrive: et skriveverktøy på nettet der mange kan skrive sammen i samme dokument samtidig.
  • Delingsarena.
  • Digital kompetanse: tips og veiledning til ulike digitale verktøy du kan bruke i arbeidet med faget.
  • Skrivomaten: et verktøy for skrivetrening. Blant annet får du trening i å lage spørsmål, skisser, tilbakemeldinger og å strukturere tekstene dine ut fra det vi kaller for «fem-avsnitts-disposisjoner».
  • Språk og litteratur: en tidslinje der du blant annet kan få tekst- og periodeomtaler i form av lyd- og videoklipp.
  • Lyrikk: en oversikt over norsk lyrikkhistorie.

Kommenter innholdet og kontakt oss!

Bilde av kontakt-knappen. På alle våre sider er det kommentarfelt og en lenke for Kontakt oss. Vi er glade for å få både ris og ros. Det hjelper oss til å til å gjøre læringsressursene best mulig for brukerne.

Facebook-logo  Twitterlogo Følg oss på Facebook og Twitter! Der kan du også komme med innspill og bli oppdatert på nyheter.

 

Lykke til med bruk av NDLA norsk!
Relatert innhold

Aktuelt stoff for