Begrep

Pasta

Publisert: 30.07.2015, Oppdatert: 05.03.2017

Huskelappen

Sesong

Hele året. Pasta smaker imidlertid ekstra godt i den norske sommeren sammen med gode sauser og i salater.

Med andre ord:

Latin: Pasta

Engelsk: Pasta

Fransk: Pates

Tysk: Pasta

Ulike pastatyper og et egg på et bord. Foto.  

Pasta er et næringsmiddelprodukt som vanligvis er laget av en deig av hvete (vanlig hvete eller durumhvete), vann og salt. Den kan også være tilsatt andre ingredienser for å gi farge og smak til pastaen, eller andre egenskaper. Mest vanlig er det å tilsette egg. Ordet pasta kommer fra latinsk / gresk språk (παστα), og betyr deig. På italiensk brukes også ordet om små kaker.

en skål med spagetti Carnonara. Foto.Spagetti carbonara er en kjent italiensk rett.


Fullkornspasta. Foto.Pasta finnes i mange varianter og fasonger. 

Selv om mange forbinder pasta med Italia, så har den sine røtter i den arabiske matkulturen, før den spredde seg til Hellas (makaronia) og deretter til Italia.

Produktet selges oftest i tørket tilstand, da med et vanninnhold på ca. 7 prosent, men det kan også selges ferskt.

Utbredelse

Pasta brukes i store deler av verden. Den er enkel å tilberede, og har mange variasjoner i farge, smak og konsistens. Det er flere land som ønsker at pastaens opprinnelse skal knyttes til deres land. Vi tenker på Italia når vi hører ordet pasta, men man brukte den altså i arabiske land og i Hellas før den ble brukt i Italia.

Anvendelse

I Østen brukes mye nudler der deigen kan lages av både hvete, mais, ris og bønner. Pasta kan også lages av spelt eller bokhvete. Pastaingrediensene har ulike finhetsgrader, fra finmalt til grovmalt mel og hele korn. Pastaen serveres helst "al dente" (med hard kjerne), da fremheves smaken og retten ser mer delikat ut. I tillegg finnes pasta i ulike varianter som:

• fersk eller tørket
• fylt eller ikke fylt
• farget eller ikke farget (grønnsaker brukes ofte til farging)
• fullkorn eller vanlig type laget av siktet hvete

Næringsinnhold

Pastaen har et høyt innhold av stivelse og er en god kilde til karbohydrat. Den inneholder også en del protein, og mineralet natrium.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.

 

Pasta
Leverandør: Amendor AS