Begrep

Brennesle

Publisert: 02.06.2015, Oppdatert: 05.03.2017

Sesong

Mai-september

Utbredelse

I hele verden, med noen få unntak

Størrelse

Fra 30 til 150 cm høy

Med andre ord

Latin: Urtica diocia

Engelsk: nettle

Fransk: ortie

Tysk: Nessel

En brennesle mot hvit bakgrunn. Foto. 

Nesle, eller brennesle som den er mest kjent som, er en av våre mest utbredte spiselige ugressplanter. Planten har hjerteformede blader med sagtannede kanter og brennhår på stengelen og underbladene. Vi har alle vokst opp med denne spiselige ugressplanten og fått beskjed om å holde oss unna, fordi den brenner og skaper svie ved berøring.

Brennesler. Foto. Storneslen formerer seg med både frø og krypende jordstengler. Skuddet utvikles fra dette systemet av røtter, derfor vil nesle vokse tett i kratt.   

 

Blad av brennesle. FotoBrennesle bør plukkes tidlig om våren når den er omtrent 15 cm høy, da inneholder den tre ganger så mye protein som kål. 

 


En tallerken med brenneslesuppe og kokt egg. Foto.Brenneslesuppen er næringsrik, og lages på unge skudd av planten. 

 


Forskjellige urter og krukker til medisinsk bruk. Foto.Brennesle har mange nyttige egenskaper som egner seg til medisinsk bruk. 

 

Brennhårene i planten er formet som en spiss, med en liten kule på tuppen. Denne spissen stikkes inn i huden, kulen brekker, og det sprøytes inn en liten mengde biologisk aktive stoffer. Disse stoffene er de samme som det pissemaur og brennmaneter avgir, og de får huden til å bli nummen og smertefull. Dette er ikke farlig og vil gå over etter noen dager.

Bestand

Nesle er en flerårig plante som kan bli opptil 1,5 m høy. Her i Norge har vi to typer nesle, stornesle (Urtica diotica) og smånesle (Urtica urens) som tilhører slekten Urticaceae. Planten trives best i fet og næringsrik jord med mye nitrogen.

Småneslen er ført opp på rødlisten som sårbar i Norge. Den vokser stort sett rundt Oslofjorden og på strender på Sørlandet. Rødlisten er en liste over dyr og planter som regnes som utrydningstruet i Norge.

Næringsinnhold

Nesler er svært næringsrike. De inneholder en del protein og mye A- og C-vitamin, men også vitamin B2 og K1. Kalsium, kalium, kisel11, jern og fosfor er mineraler som finnes i planten. Stornesle inneholder dobbelt så mye næringsstoffer som gulrot. Særlig tidlig om våren når planten er rundt 15 cm høy, inneholder den tre ganger mer protein enn kål. Det er også da den er på sitt beste med tanke på innhold av andre næringsstoffer. Bioforsk har undersøkt hva brennesle inneholder, og funnet nesten like høyt innhold av antioksidanter som i blåbær. Rapporten bekrefter også det man alltid har visst, nemlig at planten har en helsefremmende virkning. Dette bringer nesle inn i kategorien av mat som kan kalles "Superfood", altså mat med mye antioksidanter som er kjent for å ha mange positive helsefremmende effekter.

Bruksområder

Nesleblader kan benyttes som spinat, med ett viktig unntak: De kan ikke spises rå. Forvelling, koking, i suppe eller stekt er eksempler på bruksområder for denne næringsrike ugressplanten. Bladene kan også tørkes ved maks 60 °C, for så å oppbevares lufttett. Tørket nesle kan benyttes til te eller suppe. Malt tørket nesle kan også benyttes til brødbaking og erstatte noe av melet, og man kan eventuelt blande det inn i maten. Både tørking, koking og forvelling vil fjerne den brennende effekten som nesler har.

Opp gjennom tidene har bønder dyrket nesle for å bruke det som fôr til husdyr. Det er plantens høye innhold av nitrogen som gjør den spesielt egnet til dette.

Medisinsk bruk

Nesle har blitt mye brukt innenfor folkemedisinen, og har mange forskjellige egenskaper. Man har særlig dratt nytte av det høye jerninnholdet for å motvirke følgene av blodtap. Samtidig har nesle blodrensende egenskaper. Te på nesleblader kan drive ut gift fra kroppen ved å løse opp slaggproduktene fra stoffskiftet, og stimulere nyrene til økt urinutskilling. Teen skal også ha virkning mot kikhoste.