Begrep

Oskjell

Publisert: 26.08.2015, Oppdatert: 05.03.2017

Huskelappen

Sesong

Oskjell kan høstes og plukkes året rundt.

 

Utbredelse

Oskjellet finnes langs hele norskekysten.

 

Størrelse

Opptil 20 cm

 

Med andre ord

Latin: Modiolus modiolus

Engelsk: Northern horsemussel

Fransk: Modiole

Tysk: Grosse Miesmuschel

Oskjell. Foto.  

Oskjell er en art av muslinger som tilhører blåskjellfamilien. Det ligner blåskjellet, men blir større, vanligvis 12–15 cm. Enkelte blir opptil 20 cm. Oskjellet har dessuten skallnavlen forskjøvet noe oppover og bakover mot ryggsiden sammenlignet med blåskjellet. Dette gjør at den spisse enden av skallene virker tospisset.

Levende oskjell. Foto.Oskjell blir gamle og er ofte overgrodd med kalkrørsormer.   

bilde av Gratinerte oskjell servert på tallerkenGratinerte oskjell  

Oskjellet sitter noe dypere i strandkanten enn blåskjellet fordi det ikke tåler tørrlegging ved fjære sjø. Det kan danne tette bestander, ofte på steinbunn. Oskjell kan bli svært gamle. Store skjell er ofte overvokst med kalkrørsormer og rur.

Anvendelse

Oskjell er velsmakende, men har vært lite brukt som mat. De ble tidligere mest brukt til agn, og ble kalt agnskjell. Nå er vi blitt mer fortrolige med oskjellet, og det brukes mest som gratinert. Det blir også brukt i forskjellige typer supper og gryter, og det passer bra sammen med røykelaks. Det er enkelt å jobbe med og har en god konsistens og smak.

Næringsinnhold

Generelt er alle skjell mager mat, men de inneholder mye omega 3-fettsyrer. De er også en god proteinkilde. Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold. Se også sjømatdata.

Relatert innhold

Generelt