Veiledning

Velkommen til NDLA matematikk Vg1P!

Publisert: 18.08.2015, Oppdatert: 05.09.2017

      

Se hvor lett det er å ta i bruk NDLA matematikk Vg1P!

I NDLA matematikk Vg1P kan du finne et mangfold av læringsressurser til alle kompetansemålene for faget. Fagstoffmenyen er bygd opp etter hovedpunktene i læreplanen, og kan følges kronologisk. I temafanen kalt yrkesretting finner du egne yrkesrettede ressurser for de ulike yrkesfagene.

Skjermdump fagstoffmeny matematikk 1P. Foto Fagstoffmenyen

Fagstoffmenyen er bygd opp etter læreplanen, og tar for seg de fem hovedområdene. I menyen finner du de ulike ressursene, som nedlastbare filer eller nettsider hvor de ulike ressursene er samlet i mindre moduler etter tema.

Du kan også sortere menyen etter studieforberedende (VG1 ST) eller yrkesfag (Vg1 YF).

I fagstoffmenyen finner du tidligere eksamensoppgaver med løsningsforslag både for studiespesialisering og yrkesfag.

Hvis du har en liten skjerm, vil menyen klappe sammen for å gi større plass til lærestoffet.

UndermenyerSkjermdump undermeny matematikk. Foto  

Fagstoffmenyen er delt inn i like undermenyer.

  • Moduler: inneholder forklaringer i videoformat med tekstforklaring av teori, oppgaver og interaktive oppgaver.
  • Nedlastbare filer: inneholder teori, oppgaver og løsninger som elevene kan laste ned.
  • Filmer: inneholder korte videoforelesninger.
  • Quiz: inneholder interaktive oppgaver.
  • Andre ressurser: inneholder interaktive oppgaver, spill, animasjoner og liknende som kan hjelpe elevene til å forstå temaet.
Skal du lykkes med NDLA matematikk, bør elevene laste ned oppgaver i word-format og løse oppgavene digitalt direkte i word-filene ved bruk av matematikkeditoren MathType.

Relasjoner

skjermdump relasjoner matematikk 1P. Foto Hvis relevant stoff er koblet til innholdet, finner du dette i form av lenker til oppgaver og/eller annet relatert innhold.

De samme ressursene kan du finne igjen i temamenyene.

Skjermbilde temameny matematikk 1P. Foto Temamenyer for hvert yrkesfag

Temafanen yrkesretting gir direkte inngang til egne ressurser hvert yrkesfag. I temaet Helse og oppvekstfag finner du yrkesrettede oppgaver som Matematisk frokost og andre tverrfaglige ressurser.

Skjermdump temameny matematikk 1P. Foto Temamenyen med yrkesrettede oppgaver, gir deg tilgang til oppgaver som er knyttet til ditt fagområde.

Dette gir en god oversikt over oppgaver som er spesielt knyttet til et fagområde. Det er for eksempel lett å finne oppgaver knyttet til bygg- og anleggsteknikk.

Søk på NDLA-sidene

Søk i læreplanen

Skjermdump læreplan matematikk 1P. Foto På sidene er det en lenke til læreplanen. Her kan du velge kompetansemål for å søke på innhold. Da får du en oversikt med mange typer ressurser, og du kan filtrere søket etter innholdstyper. Alle læringsressurser er merket med kompetansemål. Du kan også klikke på kompetansemålet på en hvilken som helst side, for å få opp flere ressurser som er knyttet til samme kompetansemål.

Skjermdump ressurskart matematikk 1P. Foto Ressurskart

Du kan også bruke ressurskartet på matematikksiden til søk. Det gir en oversikt over innholdstypene i faget. For eksempel er det 300 oppgaver. Når du klikker på Oppgaver, blir de sortert i undergrupper som quiz, problem og yrkessituasjon.

Søkefelt

Ellers kan du selvfølgelig søke i søkefeltet på siden. Her er det også muligheter for å filtrere søket etter innholdstype.

Menytilhørighet

Skjermdump kontekst matematikk 1P. Foto For å få fram menytilhørigheten i en ressurs som du har søkt opp, må du velge en av menyene under Inngår i. Da blir det føyd til fagtilhørighet og meny bakerst i url-en. Din side blir markert i menyen, og siden får et navigasjonsfelt.

Skjermdump geogebra matematikk. Foto  

Skjermdump fra utsnitt av skjermbilde med språkvalg.

GeoGebra

GeoGebra er et matematikkprogram som gir elevene muligheten til å forstå forbindelsen mellom geometri og algebra på en visuell måte.

For å lykkes med GeoGebra bør elevene kunne ta skjermbilder av oppgavebesvarelsene og sette dem inn i word-dokumentet de har oppgavene i.

Velg språk, tilpass visning og lytt til tekst

På hver side kan du velge om sidene skal vises på bokmål eller nynorsk. Alle sider vil åpnes i det språket du har valgt, inntil du endrer valget.

Du finner også en knapp for Lytt til tekst med syntetisk tale for opplesing, men den leser dessverre ikke alltid de matematiske tegnene riktig. Her kan du også velge Enkel visning og utskrift av siden.

Kontekst

Kontekst viser hvilke kompetansemål som er knyttet til siden.
Her kan du trykke på et kompetansemål for å få opp flere ressurser som er knyttet til dette kompetansemålet.
Inngår i viser fag- og menytilhørighet.

Verktøy

Verktøy har mange nyttige ressurser, og vi nevner noen her:

  • PDF og ePub: last ned faget til din egen PC. Det er spesielt nyttig til eksamen. I alle matematikkfagene finner du i tillegg nedlastbare filer i menyen.
  • Samskrive: et skriveverktøy på nettet der mange kan jobbe sammen samtidig.
  • Delingsarena.
  • Digital kompetanse: tips og veiledning til ulike digitale verktøy du kan bruke i arbeidet med faget.

Kommenter innholdet, og kontakt oss!

Bilde av kontakt-knappen. På alle våre sider er det kommentarfelt og en lenke for Kontakt oss på siden. Vi er   glade for å få både ris og ros. Det hjelper oss til å til å gjøre læringsressursene best mulig for brukerne.

Følg oss på Facebook og Twitter! Der kan du også komme med innspill, og bli oppdatert på nyheter.
Lykke til med bruk av NDLA matematikk 1P!