Fagstoff

Oppdekking

Publisert: 02.06.2015, Oppdatert: 05.03.2017

Huskelappen

 • Alt dekketøy skal poleres. Dette gjøres fordi vi må kontrollere at alt som brukes, er skinnende blankt og rent.

To servitører dekker et bord i en restaurant.  

 

Det finnes mange måter å dekke et bord på, og de fleste serveringsstedene bestemmer selv hvordan de ønsker å ha det. Noen velger å bryte helt med gjeldene normer og regler for oppdekking, mens andre velger å følge en klassisk oppdekking. Som servitør må en likevel kjenne til grunnprinsippene.

 

Et oppdekket langbord med lilla bord og høye blomsteroppsatser. Foto.Pent oppdekket langbord i anledning et bryllup.

 

 

Rekkefølgen i oppdekkingen

 • Dra stolen ut fra bordet.
 • Legg på duk.
 • Sett stolen pent inntil igjen.
 • Dekk på hovedrettsbestikk.
 • Dekk på forrettsbestikk.
 • Dekk på dessertbestikk.
 • Dekk på rødvinsglass.
 • Dekk på hvitvinsglass.
 • Dekk på dessertglass.
 • Dekk på farrisglass.
 • Dekk på kuvertasjett.
 • Dekk på smørekniv.
 • Sett på servietten.
 • Sett på apotek.
 • Sett på dekor som lys og blomster.

 


 

 

Anledning

Hva slags anledning skal det dekkes opp til? Er det en lett lunsj, en enkel middag eller en fem retters bryllupsmeny? Ulike anledninger krever ulike oppdekkinger. Til en finere anledning som et selskap, brukes ofte hvit duk, elegante glass, pent brettede servietter, blomster og pynt.

Kuvert

Når vi dekker opp, snakker vi om en kuvert. En kuvert er alt det som står foran en gjest før og under måltidet. En kuvert består av alt gjesten trenger for å spise og drikke, som glass, bestikk, serviett og kuvertasjett. For at ikke det skal bli for trangt mellom gjestene, skal hver kuvert være mellom 50 og 60 cm bred.

Kuvertene skal være like brede, så det er viktig å være nøyaktig. Alt som dekkes på skal være i samme avstand fra bordkanten. En enkel måte er å bruke tommelfingerneglen for å måle avstanden fra bordets kant til oppdekkingen. Bestikket på den ene siden av bordet skal ligge på lik linje som bestikket på motsatt side av bordet. Det vi skal ta med høyre hånd, er plassert på høyre side av kuverten, og det vi skal ta med venstre hånd er plassert på venstre side.

Fire oppdekkede kuverter på lik linje ovenfor hverandre. Foto.Bestikket skal ligge på lik linje som bestikket på motsatt side av bordet. 

En servitør pusser et glass før oppdekking i restauranten. Foto.Alle glass bør være pusset før man dekker på med dem. 

Bestikk

Som regel dekker man ikke på med mer bestikk enn til fire retter, resten skal suppleres. Det vil si at vi legger på nytt bestikk underveis mens gjestene sitter ved bordet. Hvis det er for mye bestikk på bordet kan gjesten bli forvirret og bruke feil bestikk. I tillegg kan det fort se rotete ut.

Vi plasserer bestikket slik at det som skal brukes først ligger ytterst, gjestene arbeider seg dermed innover mot tallerkenen. Kniv skriv er en gammel huskeregel som referer til at kniven skal legges på høyre side, og gaflene på venstre side. Knivbladet skal alltid vende innover. Hovedrettsbestikket skal alltid dekkes på, og skal ligge innerst mot tallerkenen. Dessertbestikket skal ligge over tallerkenen, med skjeen øverst og gaffelen nederst. Skjeen skal vende ut fra glasset, og gaffelen skal vende motsatt, med tennene mot glasset. Serveres det brød og smør, legges som oftest smørekniven oppå kuvertasjetten. Dersom det skal serveres suppe, plasseres suppeskjeen ved siden av kniven.

Glass

Vanligvis dekker man opp til maks tre viner pluss farris. Mange glass tar stor plass og gir lett et rotete uttrykk. Det er bedre å supplere med nye glass etter hvert, da får en også ryddet ut tomme og brukte glass. Glassene kan plasseres på ulike måter, men linjene på glassene skal være like på hver kuvert. En kan velge å plassere glassene i en bue, i en rett linje eller i en trekant.

Serviett

Servietten skal være plassert på samme sted på alle kuvertene, og vende mot gjesten. Serviettene er enten i tekstil eller papir. Det finnes mange ulike typer og farger, og de kan brettes på mange forskjellige måter.