Risikovurdering
Ulykker og dårlig helse kan ødelegge et menneskeliv, samtidig som det kan få konsekvenser for virksomheten i form av fravær, produksjonstap, ødelagt utstyr osv. Arbeidsmiljøloven krever derfor at alle virksomheter skal kartlegge risikoen på arbeidsstedet. I dette læringsoppdraget må du passe spsielt både på spenning og roterende maskineri.
Last ned som PDF-fil:
Tiltak
Hva er risikovurdering?
En risikovurdering (risikokartlegging) er en grundig gjennomgang av hva som kan forårsake skader eller sykdom på arbeidsplassen din. Ved hjelp av risikovurderingen skal du kunne vurdere om du har tatt tilstrekkelige forholdsregler, eller om du bør gjøre mer for å forebygge. Målet er at ingen skal bli skadet eller syk. Arbeidsgiveren har ansvaret for å gjennomføre kartleggingen.
Hvordan kan man kartlegge risikoen?
Tre enkle spørsmål er kjernen i risikovurderingen:
- Hva kan gå galt?
- Hva kan vi gjøre for å hindre dette?
- Hva kan vi gjøre for å redusere konsekvensene dersom det skjer?
En enkel risikovurdering kan gjøres i fire trinn:
Trinn 1: Finn farekildene.
Trinn 2: Hva kan skje, og hvor sannsynlig er det?
Trinn 3: Hva kan vi gjøre for å hindre det?
Trinn 4: Tiltak og videre arbeid.
Forholdsregler ved dette læringsoppdraget
I dette læringsoppdraget må du spesielt tenke på at du hele tiden arbeider spenningsløst, og at du ikke under noen omstendigheter kobler med spenning påsatt. Før du begynner arbeidet i skapet, må du forsikre deg om at det er spenningsløst. Slå av sikring inn til skapet, mål med spenningstester at anlegget er spenningsløst, og lås av, eller marker sikring, slik at ikke spenning blir påsatt under arbeidet. Her er det også roterende deler. Du må da forholde seg til «forskrift om maskiner».
Aktuelle lenker:
Risikovurdering, Arbeidstilsynet
Eksempel på dokumentasjon brukt i forbindelse med risikovurdering og tiltak,
fra NELFO:
Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg:
Kontekst
Kompetansemål
- Læreplan i felles programfag i Vg1 elektrofag
- planlegge, montere, sette i drift og dokumentere systemer for motorstyring med valgbar dreieretning og turtall av trefase asynkron kortslutningsmotor
- arbeide i overensstemmelse med rutiner for kvalitetssikring og internkontroll, med hovedvekt på avvikshåndtering og helse, miljø og sikkerhet
- risikovurdere og sluttkontrollere arbeidet som utføres på systemene
Inngår i
- Motorstart (Fagstoff for Elektrofag Vg1)
- Dreieretningsvender (Fagstoff for Elektrofag Vg1)
- Elektrofag Vg1 (Fag)