Fagstoff

Friluftsliv og mat

Publisert: 13.10.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
Frokost

Å ta barna med på tur og spise matpakken ute er forholdsvis vanlig i barnehager og skoler. En del barnehager er friluftsbarnehager, og der er barna er mye ute. En del skoler har faste utedager. Maten er en viktig del av turopplevelsen, og barn og unge bør få oppleve at turmat er noe mer enn pølser med brød.

Turmat. Foto.Mat på tur  

Barn og ungdom har svært ulik bakgrunn når det gjelder å ferdes ute. Det betyr at barn og foreldre må orienteres om utedager og om hva som forventes av dem når det gjelder klær og mat.

Du bør øve deg på å pakke en tursekk som inneholder det du trenger med tanke på hvor dere skal, hvor gamle barna er, og hvilken årstid det er. Som barne- og ungdomsarbeider må du også kjenne til reglene for ferdsel i utmark. De finner du under nøkkelordet «friluftsliv».

Det er best om du velger mat og drikke som alle barna kan spise og drikke. Av og til må man likevel ta med annen mat til noen barn som av helsemessige eller religiøse grunner ikke kan spise det samme som de andre.

Hva du velger av mat og drikke, er også avhengig av hvor langt du skal bære sekken, og av om barna skal bære noe selv, eller om den voksne skal bære all mat og drikke. På lange turer der barn og ungdom skal bære mat og drikke selv, kan det være lurt å velge energirik mat som veier lite.

I barnehagen og på skolen er det ofte hektiske dager, og det er derfor viktig å finne gode rutiner og ikke planlegge for avanserte ting.

 

Utfordringer til deg

Oppgaver