Fagstoff

Serveringsforløpet i restauranten

Publisert: 21.04.2015, Oppdatert: 05.03.2017

Huskelappen:

Møtet mellom kunden og selgeren kaller vi sannhetens øyeblikk. Du får ikke en ny mulighet, og inntrykket du gir, er avgjørende for kundens opplevelse av service.

Det første møtet med gjestene setter ofte standarden for resten av kvelden. Her gir vi noen tips til hvordan gjestene kan tas imot på en god måte, og hvordan serveringen bør foregå i restauranten for å gi gjestene en fin opplevelse.

 

 

Smilende servitør på restaurant. Foto.En smilende servitør som ønsker velkommen gir et godt førsteinntrykk. 

Et oppdekket bord med et lite reservert skilt. Foto.  

Førsteinntrykket

Vårt første møte med gjesten kalles ofte for sannhetens øyeblikk. Førsteinntrykket er avgjørende for kundens opplevelse av service. Vi har bare én sjanse til å gjøre et godt første inntrykk, spolerer vi denne får vi ikke en sjanse til. Førsteinntrykket vi har gitt kunden kan vi aldri forandre på. Det er derfor viktig å gjøre en god jobb fra første stund.

Inngangspartiet

Gjestens første møte med bedriften er gjennom inngangspartiet. Er inngangspartiet rent og pent, og virker det innbydende? Et skittent og ustelt inngangsparti vil ikke imponere noen, og kan føre til at gjestene velger en annen plass å spise.

Ta imot gjesten

Når gjestene kommer inn døren, må vi raskt være på plass og ønske dem velkommen med et smil. Vi må vise med kroppsspråket vårt at vi virkelig setter pris på at de kommer på besøk. Vær blid og høflig. Spør om gjestene har bestilt bord, og anvis dem til plassene sine. Det er viktig at man som servitør har oversikt over aktuelle bordbestillinger. Bordene må man ha ordnet på forhånd, slik at de passer med det antallet gjester som er bestilt.

Fortell om dagens tilbud og gi menyen

Fortell gjestene om dagens tilbud, og gi dem menyer om det er ønskelig. Er kjøkkenet gått tom for eventuelle råvarer, bør dette informeres om raskt. De fleste gjester er forståelsesfulle bare de får informasjonen i god tid. Spør om gjestene ønsker noe å drikke før maten (aperitiff). Gjestene ser på menyen, mens servitøren henter eventuelle aperitiffer.

Som servitør er det viktig å være forberedt og ha god oversikt over menyen. Gjestene har ofte mange spørsmål: Hva vil du anbefale? Har du noe glutenfritt? Finnes det vegetariske alternativer? Når man står foran gjestene, kan man ikke løpe inn på kjøkkenet for å få svar hele tiden. Da fremstår man som lite profesjonell. En servitør bør ha god kunnskap om både mat og drikke for å kunne veilede gjestene. Kommer det spørsmål om allergier, og du er usikker, skal du selvsagt spørre kjøkkenet. Spørsmål om allergier er viktig å ta alvorlig, en må aldri ta noen sjanser her.

Ta opp bestilling

Når gjestene har bestemt seg for menyen, er det klart for å ta opp bestilling. Det er viktig at du husker hvem som har bestilt hva. Dette kan enklere huskes ved å lage et bordkart.

Bord 6

Eksempel på et bordkart ved bestilling fra meny. Tabell. 

Ved å lage et slikt bordkart har du full oversikt over hvem som har bestilt hva. Det gjør det også enklere når gjestene vil betale hver for seg etterpå. Gjenta alltid gjestenes bestillinger, slik at du er sikker på at du har fått det med deg.

 

Servitør henter to tallerkener med mat fra kjøkkenet som skal bæres ut til gjesten. Foto.Det er servitørens oppgave å ta en siste sjekk på tallerkenen før den bæres ut til gjestene. 

Etter at bestillingen er registrert og kjøkkenet har fått eventuelle beskjeder, kan du servere drikke til maten. Serverer restauranten brød og smør til gjestene, setter du dette på bordet til gjestene. Når maten er klar, er det servitørens oppgave å ta en siste sjekk på tallerkenen for å se om den ser respektabel ut. Er det saus eller annet på kanten av tallerkenen, tørkes dette raskt av med en fuktig klut.

Server maten, og husk å spørre gjestene om det smakte. Dette skal gjøres etter at gjesten har tatt to-tre biter, ikke etter at de er ferdige med maten. Da har man mulighet til å raskt rette opp eventuelle feil eller mangler ved maten.

Vær i nærheten av gjestene

Avhengig av restaurantens standardoppdekking, og gjestens bestillinger, suppleres det med glass og bestikk underveis. Husk å etterskjenke drikke. Vær alltid i nærheten av gjestene, slik at de har mulighet til å få kontakt med deg om det skulle være noe.

Det er ikke alltid at gjestene bestiller dessert med en gang. Etter at hovedretten er ryddet, kan en spørre om det frister med dessert og kaffe, eventuelt dessertvin og avec.

En vanlig feil mange servitører gjør, er å forlate gjestene etter at desserten er servert. Gjestene kan ha behov for ekstra drikke, eller de ønsker å få betalt regningen. Da kan det være irriterende om det er umulig å få tak i servitøren. Et ellers godt inntrykk av restaurantoppholdet kan dermed bli ødelagt.

Etter at gjestene har gjort opp regningen, takker du gjestene for at de kom, og ønsker dem velkommen tilbake.