Veiledning

Velkommen til NDLA TIP

Publisert: 18.03.2015, Oppdatert: 05.09.2017

Video: Introduksjon til NDLA TIP (trykk på bildet for å starte)  

Brukerveiledning til NDLA TIP

I NDLA TIP kan du finne et mangfold av læringsressurser til alle kompetansemålene i læreplanen for teknikk og industriell produksjon vg1. Fagstoffmenyen er bygget opp etter læreplanen, og kan følges kronologisk. I oppgavefanen finner du egne menyer for oppgaver, både til verkstedet og i klasserommet.

Skjermdump av fagstoffmenyen Fagstoffmenyen

Til venstre finner du en fagstoffmeny som er bygd opp etter læreplanen og tar for seg de tre programfagene etter tur. Menyen kan følges kronologisk og er en sti gjennom hele læreplanen der sidene bygger på foregående sider.

Hvis du har en liten skjerm, vil menyen klappe sammen og legge seg øverst for å gi større plass til lærestoffet.

Relasjoner

Bilde av relasjoner/linker til andre ressurser. Bildet er fra nederst på en side.  Nederst på hver side finner du relasjoner/lenker til fagstoff, oppgaver, arbeidsoppdrag, simuleringer og annet innhold som er relevant for denne siden.

Dersom det er mye relatert innhold til en side, vil en del av lenkene skjules. Trykk på "Vis flere" for å vise alle relaterte ressurser.

 

Skjermdump av temabildene i biologi. Oppgavemenyen

Oppgavemenyen gir direkte inngang til egne spesialmenyer for ulike typer oppgaver.

I menyen "Arbeidsoppdrag" finner du menyer med oppdrag som skal utføres på verkstedet, inndelt i ulike vanskelighetsgrader.

Under "Tekstoppgaver" finner du en rekke spørsmål du kan svare på skriftlig. Svarene på oppgavene finner du ved å lete gjennom fagstoffsidene på NDLA TIP.

"Interaktive oppgaver" er oppgaver hvor du skal fylle inn, bruke "dra-og-slipp" eller krysse av på riktig svaralternativ. Svarene dine blir rettet automatisk, og du får tilbakemelding med en gang.

Til slutt i oppgavemenyen finner du et menyvalg for "Fellesfagoppgaver". Her finner du oppgaver i norsk, engelsk, naturfag og matematikk som passer for TIP-faget.

 

Søk på NDLA-sidene

Søk i læreplanen

Skjermdump av kompetansemål. Bilde. Øverst på sidene er det en lenke til læreplanen. Her kan du velge kompetansemål for å søke på innhold. Da får du en oversikt med mange typer ressurser, og du kan filtrere søket etter innholdstyper.

Alle læringsressurser er merket med kompetansemål. Du kan også klikke på kompetansemålet på en hvilken som helst side, for å få opp flere ressurser som er knyttet til samme kompetansemål.

Skjermdump av ressurskart Ressurskart

Du kan også bruk ressurskartet øverst på TIP-sidene til søk. Det gir en oversikt over innholdstypene i faget. For eksempel er det 224 oppgaver. Når du klikker på "Oppgaver", blir de sortert i undergrupper som interaktiviteter, arbeidsoppdrag og repetisjon med mer.

Skjermdump av søkefelt Søkefelt

Ellers kan du selvfølgelig søke i søkefeltet øverst på siden. Her er det også muligheter for å filtrere søket etter innholdstype.

Menytilhørighet

Skjermdump av menytilhørighet. Bilde. For å få fram å få fram menytilhørigheten i en ressurs som du har søkt opp, må du velge en av menyene under "Inngår i" til høyre på siden. Da blir det føyd til fagtilhørighet og meny bakerst i url-en. Din side blir markert i menyen til venstre, og siden får et navigasjonsfelt øverst og nederst.

Skjermdump fra utsnitt av skjermbilde med språkvalg.  

Velg språk, tilpass visning og lytt til tekst

På hver side kan du velge om sidene skal vises på bokmål eller nynorsk. Alle sider vil åpnes i det språket du har valgt inntil du endrer valget.

Du har også knapp for Lytt til tekst med syntetisk tale for opplesing. Her kan du også velge Enkel visning og utskrift av siden.

Kontekst

Ikke alle sider er knyttet til kompetansemål, men under kontekst vises de som er det. Her kan du trykke på et kompetansemål for å få opp flere ressurser som er knyttet til det samme målet.
Inngår i viser fag- og menytilhørighet.

Verktøy

Verktøy har mange nyttige ressurser, og vi nevner noen her:

  • PDF og ePub: last ned faget til din egen PC. Det er spesielt nyttig til eksamen.
  • Samskrive: et skriveverktøy på nettet der mange kan jobbe sammen samtidig.
  • Delingsarena.
  • Digital kompetanse: tips og veiledning til ulike digitale verktøy du kan bruke i arbeidet med faget.

Kommenter innholdet og kontakt oss!

Bilde av kontakt-knappen.

På alle våre sider er det kommentarfelt nederst og en lenke for "Kontakt oss" til høyre på siden. Vi er glade for å få både ris og ros. Det hjelper oss til å til å gjøre læringsressursene best mulig for brukerne.

Facebook-logo  Twitterlogo  Følg oss på Facebook og Twitter! Der kan du også komme med innspill og bli oppdatert på nyheter.

 

Lykke til med bruk av NDLA TIP!