Fagstoff

Samiske filmer

Publisert: 04.02.2015, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Logo for det samiske jubileet Tråante 2017. Grafikk.  


6. februar 2017 er det 100 år siden det første samiske landsmøtet ble holdt i Trondheim. NDLA film markerer samefolkets dag og det samiske jubileet ved å presentere et knippe prisbelønnede samiske filmer. Ved å se filmene kan du lære mer om det samiske filmuttrykket og om samisk kultur og mytologi.

 

Bonki (2014)

Kortfilmen Bonki er basert på en samisk myte, og historien fortelles gjennom bruk av flere fortellingsplan. Nils bor på et alders- og sykehjem, der pleierne tror han er dement. Sykepleierstudenten Karen oppdager at Nils reagerer på samisk språk. Dette har ingen oppdaget tidligere. Nils har noe viktig han vil fortelle henne. 

 

Er vi her ennå? (2012)

I 2010 gjorde fire kunstnere en reise i Vesterålen. De filmet og intervjuet folk og besøkte landskap med spor etter samisk kultur.

 

Ealli guoddá joavkkus| Et dyr forlater sin flokk (2012)

 

Denne kortfilmen tar opp spørsmål rundt identitet og avvisning – sett innenfra og kanskje ikke alltid med stolthet.

 

Min mors hemmelighet (2009)

I dokumentarfilmen Min mors hemmelighet blir vi kjent med historien til regissør Ellen-Astri Lundby fra Lambertseter i Oslo. Hun fikk aldri høre noe om sin samiske familie da hun vokste opp. Det eneste hun visste, var at moren kom fra Nord-Norge og flyttet sørover etter krigen.

 

Saiva (2009) 

 

Saiva er en fortelling som utspiller seg i et mytologisk landskap. Filmen handler om ei jente som leter etter kjæresten sin.

 

Veiviseren (1987)

 

Veiviseren regnes som den første samiske spillefilmen og fikk mye oppmerksomhet da den hadde premiere. Filmen ble blant annet nominert til Oscar for beste utenlandske film, og den fikk Amandaprisen for beste norske film i 1988.

 

Relatert innhold

Faglig

Aktuelt stoff for

Tverrfaglig

Aktuelt stoff for