Fagstoff

Servere vin til gjesten

Publisert: 18.02.2015, Oppdatert: 05.03.2017

Huskelappen:

  • La alltid en av gjestene prøvesmake og godkjenne vinen før du skjenker.
  • Skjenk aldri glasset helt fullt, gjestene skal ha mulighet til å rotere vinen rundt i glasset.

Bilde av en servitør som skjenker vin i glasset til en gjest.  

Som servitør skal man kunne servere vin til gjester på en profesjonell måte. Her kan du lese hvordan dette skal gjøres.

Hvordan serverer vi vinen til gjesten?

Vær sikker på at vinen er den som gjesten har bestilt, at årgangen er riktig, og at den har riktig serveringstemperatur.

 

Bilde av vinkelner som har tatt en flaske vin ut av vinskapet og sjekker årgangen.Vinkelner kontrollerer vinen for å vere sikker på at det er den kunden har bestilt. Servitrise serverer vinVinkelneren presenterer vinen for gjestene. Bilde av en åpnet champagneflaske. Foto.Musserende vin inneholder masse trykk og må åpnes med forsiktighet.  

Presentasjon av vinen

Presenter vinen for verten eller den som har bestilt vinen. Åpne flasken. Vin kan ha enten skrukork eller naturkork. Fjern naturkorken ved å skjære av toppen av folien, tørk av flasketuten for å fjerne eventuelle korkrester og trekk opp korken.

Musserende vin åpnes på en litt annen måte. Etter at vinen er presentert, fjernes metallfolien på toppen av flasken. Man holder tommelen på toppen av flasken, og fjerner metalltråden. Flasken skal holdes i 45 grades vinkel og ikke peke mot gjestene. Hold hånden over korken, og vri den forsiktig ut av flasken. Når den begynner å gi etter, skal du holde igjen slik at man bare hører et lite «futt». Korken skal ikke skytes ut med et «pang» slik at vinen fosser ut av flasken.

Lukt på korken for å avdekke feil

Lukt så på korken. Har korken en muggen eller udelikat lukt, kan det være en feil på vinen. Vanlige feil er det som kalles «kork i vinen». Det betyr ikke at man finner små rester av korken fra man åpnet flasken. Kork i vinen vil si at korken (naturkork) er bakterieinfisert og uren. Er vinen korket, må den helles ut. En annen feil er at vinen har blitt oksidert eller angrepet av uønskede mikroorganismer. Oksidering vil si at det har kommet til luft i vinen under lagringen. Den vil da lukte som neglelakkfjerner, eddik eller balsamico. Det er ikke noe som kan gjøres for å fjerne denne lukten og smaken, og vinen kan ikke brukes. Prøvesmak vinen, og skjenk videre dersom vinen er i orden, eller skift ut vinen.

 

Bilde av en vinflaske som dekanteres ved å helles forsiktig over i en karaffel.Ved dekantering av vin trengs det godt lys. 

Dekantering

Vurder om vinen skal dekanteres. Dekantering vil si at vinen helles fra flaske til karaffel. Dette er sjelden nødvendig, men kan gjøres med viner som har vært lagret i flere år og dermed samlet bunnfall. Ved dekantering må man ha klar en karaffel på en hvit duk og en god lyskilde. Vinen helles forsiktig over i karaffelen. Se hele tiden på flaskens skulder, og stopp når du ser at bunnfallet når dit.

 

Bilde av en vinkelner med en flaske, og en gjest som lukter på vinen.Gjesten lukter og prøvesmaker på vinen.  

Prøvesmaking av vinen

Spør alltid om hvem av gjestene som ønsker å prøvesmake vinen. Det er ikke alltid verten eller den som har bestilt vinen. Skjenk en liten smaksprøve i glasset til den som skal prøvesmake. Når vinen er godkjent, kan du skjenke videre.

Skjenking og etterskjenking

Hold etiketten på flasken mot gjesten, og skjenk i glassene. Husk at glasset ikke skal fylles mer enn ca. halvfullt. Vær nøye med å etterskjenke vin i gjestenes glass. Det skaper god gjestekontakt.

Vin igjen på flasken

Dersom det er vin igjen på flasken, kan denne holde seg et par dager i kjøleskapet dersom du har satt på korken slik at den blir lufttett. Husk at slanter av vin er gode til saus og kan oppbevares i fryseren om de ikke skal brukes med en gang.

Her kan du se hvordan man prøvesmaker vin