Forslag til sammensetning av retter i menyer
Huskelappen:
- Til forrett bør en unngå sterke, røkte eller saltede retter.
- Hvis en meny har to hovedretter skal den første være fisk og den andre kjøtt.
- Dersom menyen bare inneholder en dessert bør denne være søt.
Her kommer noen forslag til hvordan en kan sette sammen retter i menyer av ulik størrelse, basert på menynøkkelen.
En rett
Retten til et hovedmåltid som lunsj, middag eller supé er alltid en hovedrett av fisk eller kjøtt med tilbehør.
To retter
Første rett: hovedrett fisk eller kjøtt med tilbehør
Andre rett: søt dessert, frukt eller ost
Tre retter:
Første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett
Andre rett: hovedrett fisk eller kjøtt med tilbehør
Tredje rett: søt dessert, frukt eller ost
Fire retter:
Første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett
Andre rett: suppe, varm forrett, hovedrett fisk, varm eller kald mellomrett
Tredje rett: hovedrett fisk eller kjøtt med tilbehør
Fjerde rett: søt dessert, frukt eller ost
Fem retter:
Første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett
Andre rett: suppe, varm forrett, hovedrett fisk, varm eller kald mellomrett
Tredje rett: hovedrett fisk eller kjøtt, varm eller kald mellomrett Fjerde rett: hovedrett kjøtt eller grønnsaksrett
Femte rett: søt dessert, frukt eller ost
Seks retter:
Første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett
Andre rett: suppe, varm forrett eller hovedrett fisk
Tredje rett: hovedrett fisk, varm eller kald mellomrett
Fjerde rett: varm eller kald mellomrett, hvilerett eller hovedrett kjøtt
Femte rett: hovedrett kjøtt eller grønnsaksrett
Sjette rett: søt dessert, frukt eller ost
Sju retter:
Første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett
Andre rett: suppe eller varm forrett
Tredje rett: hovedrett fisk, varm eller kald mellomrett
Fjerde rett: varm eller kald mellomrett
Femte rett: hvilerett eller hovedrett kjøtt
Sjette rett: hovedrett kjøtt, grønnsaksrett, søt dessert
Sjuende rett: søt dessert, frukt eller ost
Åtte retter:
Første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett
Andre rett: suppe eller varm forrett
Tredje rett: hovedrett fisk, varm eller kald mellomrett
Fjerde rett: varm eller kald mellomrett
Femte rett: hvilerett eller hovedrett kjøtt
Sjette rett: hovedrett kjøtt eller grønnsakrett
Sjuende rett: grønnsaksrett eller søt dessert
Åttende rett: søt dessert, frukt eller ost
Kontekst
Kompetansemål
- Programområde for kokk- og servitørfag - Læreplan i felles programfag Vg2
- komponere menyer og lage måltider ut fra hensyn til kultur og religion
- planlegge, tilberede og anrette retter og måltider ut fra grunnleggende metoder, og ivareta estetiske og sensoriske egenskaper og hensynet til næringsverdi og økonomi
- tilberede og presentere nye og tradisjonelle lokale, regionale, nasjonale og internasjonale retter og menyer på kreativ og estetisk måte
Inngår i
- Kosthold, ernæring og helse (Fagstoff for Kokk- og servitørfag Vg2)
- Kokk- og servitørfag Vg2 (Fag)