Fagstoff

Selskapsmenyer

Publisert: 02.03.2015, Oppdatert: 05.03.2017

Huskelappen:

  • En selskapsmeny er en satt meny som betyr at maten er bestemt på forhånd, og alle gjestene spiser samme meny.

 

Bilde av en selskapsoppdekking med en meny i midten. Foto.

Vi har mange ulike typer menyer. Her skal vi se på hva som kjennetegner en selskapsmeny.

 

Bilde av et nygift par som hylles av gjester. Foto.Bryllup er en av livets store anledninger, og vi feirer det med god mat og drikke.   Kokk legger opp mat på tallerken. Foto.Når en skal lage mat til mange, er det viktig at ikke menyen er veldig komplisert slik at det tar lang tid å legge opp. 

Hva er en selskapsmeny?

Selskapsmenyer brukes i større anledninger som bryllup, konfirmasjon, barnedåp, banketter, jubileum, busdagsfeiringer og lignende. En selskapsmeny er en satt meny som betyr at menyen er bestemt på forhånd, og hvor alle gjestene spiser de samme rettene. En selskapsmeny vil være forskjellig ut ifra hva slags anledning det er, hvor selskapet holdes, hvor mange mennesker som er tilstede, hva slags budsjett arrangøren har og så videre. Menyene som brukes i slike selskaper blir stort sett komponert av de rettene som passer til middag.Menyen må være sammensatt slik at det blir en positiv opplevelse for gjestene og noe de kan tenke tilbake på med glede.

Menyen må være gjennomtenkt

Menyen består ofte av 3-5 retter eller flere, og må være grundig gjennomtenkt. Ved spesielt store selskaper som banketter, blir bedriftens kapasitet ofte maksimalt utnyttet. Da er det viktig at en ikke komponerer veldig krevende menyer som det vil ta lang tid å legge opp på tallerken eller fat. Mange velger å servere en av rettene utenom desserten som en kald rett, slik at denne retten kan anrettes før selskapet går til bords. Dermed har kjøkkenet bedre kapasitet til å konsentrer seg om den varme maten.

Ved store anledninger vil det ofte bli holdt en del taler. Det kan være lurt å be om at talene holdes mellom hovedrett og dessert, slik at ikke kjøkkenet blir stående å varme på hovedretten fordi talene drøyer ut.

Når man setter opp en selskapsmeny, er det vanlig at man kommer med forslag til en vinpakke som passer til rettene.

 

Eksempel på selskapsmeny fra Grand Terminus i Bergen:

Bilde av menyen "Gårdsmat" fra Grand Terminus    Bilde av menyen "Kjøkkensjefens signatur" fra Grand Terminus    Bilde som viser menyen "Smaken av Vestlandet" fra Grand Terminus   

Forslag til forrett i en selskapsmeny finner du her: