Fagstoff

Staking

Publisert: 10.12.2014, Oppdatert: 05.03.2017
Charlotte Kalla staker i Toblach, Italia

Staking er en effektiv del av klassisk skiteknikk. Den gir stor fart, og brukes vanligvis i flatere partier. Noen aktive skiløpere dropper festesmurning og bruker bare staking, selv om bakkene er bratte.

Marit Bjørgen staker seg fram langs publikum.Marit Bjørgen i kraftfull staking. 

Sentrale momenter:

  • aktiv bruk av fall framover
  • stor kraft tidlig i stavtaket
  • avslutning av stavtaket ved hofta

Beskrivelse av staketeknikken

Effektiv staking gjennomføres med aktivt bruk av fall framover, stor kraft tidlig i stavtaket og avslutning av stavtaket ved hofta. Prøv å flytte trinsene litt framover, slik at du får bedre tid til hvert tak. Da kan du overføre kroppstyngda til stavene.

Bukmusklene må stabilisere hofta når stavene settes i bakken. Du må pendle albuene fram, slik at du får brukt den store, sterke muskulaturen rundt skuldra til å skape kraft. Søk sterke posisjoner. Albuene strekkes først i siste del av stavtaket.

Stavtaket avsluttes ved hofta, og med bruk av beina, hofta og overkroppen får du et aktivt opptrekk. Deretter kan spenningen slippes i buken. Buktrykket bidrar til å skape en slags katapulteffekt. Husk at i staking brukes hofta og beina svært aktivt til å posisjonere kroppen framover og over stavene før neste syklus.