Fagstoff

Yahya Hassan – dansk poet og rebell

Publisert: 17.09.2014, Oppdatert: 05.09.2017
Yahya Hassan

Yahya Hassan var 17 år da han skrev sitt første dikt «BARNDOM». Han er en ung mann med minoritetsbakgrunn og en problemfylt oppvekst Trillegården i Aarhus V i Danmark, og er kanskje ikke det vi vanligvis forbinder med en poet.

Sagt av og om Yahya Hassan:

koranenKoranen 

«Jeg ble oppdratt til å tro at islam var perfekt. Som barn var jeg veldig opptatt av hva islam mente jeg kunne gjøre og ikke gjøre. Men det var vanskelig å overholde alle forbudene og påbudene. Jeg følte meg som en dårlig muslim. Jeg ville jo gjerne være en god muslim og en god sønn.» (Yahya Hassan)

«MEG JEG SIER TIL MIN MOR / AT JEG IKKE ER MUSLIM / HUN SPØR MEG HVA JEG ER DA / OG TIL DET KAN JEG BARE SVARE / MEN JEG ER DIN SØNN!» (fra «LANGDIKT»)

 

«Folk tror han hater muslimer og er islam-fiendtlig. Det er han ikke.» (vennen Ali)

 

«Min far slo oss jo foran alle. Men det var ingen som sa noe. Dekk over, dekk over.» (Yahya Hassan)

 

Yahya Hassan vil ikke se seg selv som et offer, og vil forsvare sin rett til å skrive og ytre seg fritt.

 

Han lever med konstant politibeskyttelse. Da han leste høyt for elever ved et dansk gymnas, ble stemningen så truende at forfatteren måtte eskorteres ut en nødutgang.

 

«Du skal dø, ditt lille ludder.» (Facebook-melding til Yahya Hassan)

Les reportasje om Yahya Hassan 

Les mer om ytringsfrihet og karikaturtegningene: Det nasjonale og det globale 

Vi skal se på diktene «BARNDOM» og «PLASTBLOMST» og finne ut mer om den omstridte dikteren.1 

Slik begynner hans første dikt,  «BARNDOM»:

FEM BØRN PÅ RÆKKE OG EN FAR MED KØLLE FLERGRÆDERI OG EN PØL AF PIS VI STIKKER SKIFTEVIS EN HÅND FREM FOR FORUDSIGELIGHEDENS SKYLD DEN DER LYD NÅR SLAGENE RAMMER SØSTER DER HOPPER SÅ HURTIGT FRA DEN ENE FOD TIL DEN ANDEN PISSET ER ET VANDFALD NED AD HENDES BEN FØRST DEN ENE HÅND FREM SÅ DEN ANDEN GÅR DER FOR LANG TID RAMMER SLAGENE VILKÅRLIGT ET SLAG ET SKRIG ET TAL 30 ELLER 40 TIL TIDER 50 OG ET SIDSTE SLAG I RØVEN PÅ VEJ UD AD DØREN HAN TAGER BROR I SKULDRENE RETTER HAM OP FORTSÆTTER MED AT SLÅ OG TÆLLE JEG KIGGER NED OG VENTER PÅ DET BLIVER MIN TUR....

Som vi forstår, er ikke Yahya Hassan det vi tenker på som en vanlig poet. Han foretrekker å skrive med caps-lock-en på på Mac-en sin, og gyver løs med flengende kritikk av såvel sin egen far som verdisyn og holdninger han ser i storsamfunnet og i den danske innvandrer-
befolkningen. Dette har skaffet ham mange venner, og kanskje like mange fiender.

Om Yahya Hassan

Dikteren Yahya HassanYahya Hassan framfører sine dikt 

Yahya Hassan (født 1995) er dansk-palestinsk. Han er vokst opp i Trillegården i Aarhus V, Danmark, hos sin familie som opprinnelig var flyktninger fra Libanon. Familien kom til Danmark på slutten av 1980-tallet. Som 13-åring ble han fjernet fra familien av barnevernet. Etter det fulgte en ungdomstid i institusjoner. Rus og kriminalitet ble følgesvenner.

Diktet «BARNDOM» skrev han som 17-åring. Det inngår i hans debutsamling Yahya Hassan (2013). I samlingen tar han et oppgjør med sin far, bydelen han har vokst opp i, og religionen. Sjelden har en litterær debut vakt så mye oppsikt.

 

 

Diktet «BARNDOM» og intervju med dikteren

Man kan ikke lese Yahya Hassans dikt uten å høre ham selv framføre. Mange synes det høres ut som han messer eller resiterer fra Koranen, og vi hører at han har hentet mye fra rapp-formen. Hva synes du?

I første del av dette intervjuet hører du han selv framføre «BARNDOM». I resten av intervjuet (ca. 29 min) forteller han om bakgrunnen sin, hvorfor han dikter, og hvordan han startet sitt «felttog» mot de etablerte med en avisartikkel: "Jeg er fucking vred på mine forældres generation".

Se intervjuet og hør diktet her 

Diktet «PLASTBLOMST» og intervju om diktsamlingen

Her kan du lese Yahya Hassans dikt «PLASTBLOMST» og høre et lydspor der den norske oversettelsen av diktet blir lest opp. Alle diktene er oversatt av Pedro Carmona- Alvarez. Dersom du skal høre forfatteren selv framføre diktet, må du bruke Spotify. Du finner også et intervju med poeten om diktsamlingen hans (ca. 30 min).

Yahya Hassan og Plastblomst

 

Oppgaver

Drøft:

  • Hvorfor provoserer Yahya Hassans dikt?
  • Er diktene hans krenkende?
  • Skal det være lov å kritisere religion og andres verdisyn?
  • Hvor privat synes du man kan være i det offentlige rom?
  • Hvilke krefter er det forfatteren utfordrer?