Fagstoff

Den dagen Facebook gikk i svart

Publisert: 03.09.2014, Oppdatert: 26.07.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

logo for hvor har du det fra

Undervisningsopplegget er laget i samarbeid med Kampanjen for journalistikken – «Hvor har du det fra?».

Denne kampanjen har som mål å bidra til at unge blir gode og kritiske mediebrukere – gjennom kunnskap om kildekritikk, journalistisk metode og medieetikk.

Bak prosjektet står Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Norsk Presseforbund, Landslaget for lokalaviser, Mediebedriftenes Landsforening og Fagpressen, samt NRK og TV 2.

Stillbilde fra videoen som viser henrettelsen av journalisten James Foley.Stillbilde fra videoen som viser henrettelsen av journalisten James Foley.

  

Pressefolk fra hele verden reagerte da ekstremistgruppen IS, Den islamske staten, sendte ut en video som viste halshuggingen av den amerikanske journalisten James Foley. Mange valgte å bytte ut profilbildet sitt med et svart sørgebilde.

Frilansjournalist

James Foley arbeidet som frilansjournalist. Det betyr at han ikke er fast ansatt i en redaksjon, men arbeider på egen hånd og selger sakene sine til de redaksjonene som er interessert. Det gir journalisten større frihet, men man tar også større risiko, med fare for eget liv.

Ikke den eneste

Det er mange journalister i verden som utsetter seg selv for fare på oppdrag. De to svenske journalistene Martin Schibbye og Johan Persson ble dømt til elleve års fengsel for ulovlig innreise og angivelig støtte til terrorvirksomhet i Etiopia. Til slutt ble de benådet i forbindelse med etiopisk nyttår og kunne reise hjem.

Huskelappen

En frilanser er en person som ikke har fast arbeidsgiver, men som tar oppdrag for forskjellige oppdragsgivere.

Ikke alle land har samme regler for ytringsfrihet og pressefrihet.

– Det er veldig fint å være i et land hvor man kan snakke fritt, sa Schibbye da han kom hjem.

Her i Norge har ikke familien til Moheeb Al-Nawathy hørt noe fra faren siden 5. januar 2011. Moheeb Alnawathy fra Gaza skrev en Hamas-kritisk bok og fryktet for sin og familiens sikkerhet etter at Hamas vant valget i Gaza. Al-Nawathy hadde reist til Damaskus i Syria for å oppdatere boka om Hamas' indre liv. Der ble han antagelig fengslet.

Norsk Journalistlag og Norsk PEN har sendt et felles brev til Syrias ambassade i Stockholm med krav om at han løslates.

Kjersti Løken Stavrum er generalsekretær i Norsk Presseforbund. Kjersti Løken Stavrum

Les innlegget på NRK Ytring fra Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund

Truslene mot budbringerne 

Oppgave 1

Gjør et søk på nettet etter flere eksempler på journalister som enten er eller har vært utsatt for stor fare i arbeidet sitt.

 

Velg deg ut ett eksempel og forbered en presentasjon på fem minutter for en medelev eller hele klassen.

 

Oppgave 2

Den russiske journalisten Elena Kostjutsjenko (Kostyuchenko) begynte å jobbe som journalist da hun var 14 år, i en avis som ble kontrollert av lokale myndigheter. Les artikkelen Tøffere for russiske journalister.

a) Hva forteller artikkelen om arbeidsforholdene for journalister i Russland?

b) Denne artikkelen er publisert i oktober 2012. Finn ut om forholdene har endret seg til det bedre eller det verre.

 

Relatert innhold