Hopp til innhold

Fagstoff

Ungdomsbedrift

I løpet av UB-året skal dere lære å etablere, drive og avvikle deres egen bedrift – en virkelig bedrift, med virkelige produkter, kunder, leverandører og penger.
ungdomsbedrift Troms. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Bedriften skal registreres i foretaksregisteret i Brønnøysund. Der får dere et organisasjonsnummer, og så må dere lage en forretningsplan, sette opp et budsjett, lage årsrapport med regnskap osv. Slik får dere nyttig kunnskap som dere får bruk for seinere, når kanskje en eller flere av dere starter egen bedrift.

Det beste med å ha en ungdomsbedrift er kanskje at du lærer av egne erfaringer og får mulighet til å arbeide med oppgaver som du liker. Du kan få prøvd deg i ulike roller i bedriften, som du kanskje lurer på om du passer til. I tillegg kan du bruke sider av deg selv som skolen vanligvis ikke legger vekt på, for eksempel innenfor personalledelse, økonomi, kreativitet, data og webdesign, konfliktløsning og sosiale ferdigheter, salg og markedsføring, musikk osv.

Finn ut mer om UB-løypa på ungdomsbedrift.no.

Eksempelet Multibygg UB

Multibygg UB ble beste ungdomsbedrift i Troms i 2014.


Multibygg UB var en ungdomsbedrift ved Stangnes videregående skole i Harstad i 2014. De var elever på VG2 byggteknikk og etablerte en tømrerbedrift som bygde garasjer og andre småbygg til kunder i Harstad-regionen. Paul var styreleder og flink til å rappe. Han laget en rapp om bedriften, og Even, som var en kløpper på data, filmet og redigerte det hele til en reklamefilm om Multibygg UB. Jonas og Tobias, som begge var gode til å formulere seg skriftlig, tok på seg oppgaven med forretningsplan og delårsrapporter osv. Alle i bedriften arbeidet med produksjon av garasjer og småbygg. Multibygg UB ble kåret til beste ungdomsbedrift i Troms i 2014 og vant hele seks priser på fylkesmessa i Tromsø.


Selvsagt kan tømrerelever være kjempegode på forretningsplan, tiltak for å få til et mer inkluderende arbeidsliv (IA) og budsjett/regnskap. Finn ut hva du og medelevene dine er flinke til, og bruk det i ungdomsbedriften!

Messer og konkurransen for ungdomsbedrifter

I februar og mars hvert år arrangerer Ungt Entreprenørskap fylkesmesser i alle fylkene over hele landet der ungdomsbedriftene kan konkurrere i 17 ulike kategorier. Ungdomsbedriftene som blir kåret til de beste i sine fylker, representerer sitt fylke på NM for Ungdomsbedrifter på LIllesrøm. Deltakelse på både fylkesmesser og NM gir opplevelser for livet - og arbeidet du har gjort i ungdomsbedriften er flott å ha på CV-en. Kanskje er det nettopp det som skiller deg fra en annen kandidater når du søker lærlingeplass. eller på drømmejobben.

Er dette noe for deg og klassen din? Snakk med lærerne og ta kontakt med Ungt Entreprenørskap i fylket ditt. Der får dere den hjelpen dere trenger for å komme i gang og god oppfølging gjennom hele UB-året.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Mai-Bente Meyer.
Sist faglig oppdatert 27.03.2017

Læringsressurser

Å drive egen bedrift