Fagstoff

Sosiale medier

Publisert: 27.05.2014, Oppdatert: 05.03.2017
 • Innbygg
 • Enkel visning
 • Lytt til tekst
 • Skriv ut

logo for hvor har du det fra 

Undervisningsopplegget er laget i samarbeid med «Hvor har du det fra?» - Kampanjen for journalistikken.

 

Denne kampanjen har som mål å bidra til at unge blir gode og kritiske mediebrukere – gjennom kunnskap om kildekritikk, journalistisk metode og medieetikk.

 

Bak prosjektet står Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Norsk Presseforbund, Landslaget for lokalaviser, Mediebedriftenes Landsforening og Fagpressen, samt NRK og TV 2.

Sosiale medier. Produsert av TV 2 for Kampanjen for journalistikken 2014. 

Se TV 2-videoen om sosiale medier. Sjekk om du fikk med deg det som ble sagt, før du går videre.

  

Eksempler på sosiale medier:

 • Facebook
 • YouTube
 • Wikipedia
 • Twitter
 • Instagram
 • Blogger
 • Diskusjonsgrupper

Hva er et sosialt medium?

Et sosialt medium er en nettbasert tjeneste som gjør det mulig for mange brukere å dele informasjon og kommunisere med hverandre. Brukerne skifter på å være sendere og mottakere.

Innhold i et sosialt medium er stort sett skapt av brukerne selv, men mediet kan også brukes til formidling av reklame eller annet innhold fra kommersielle leverandører. De fleste sosiale medier har moderatorer som kan fjerne uønsket innhold, men ikke redaktører som er ansvarlig for at det som formidles er korrekt, eller følger bestemte etiske standarder.

Noen sosiale medier tillater brukerne å opprette vennelister og dele egen profilinformasjon med andre. På den måten kan det bygges store nettverk med personlig informasjon som lett kan brukes (og misbrukes) av andre.

Les mer

Les mer om nettvett og digital dømmekraft i fagteksten Safer Internet Day.

 

Denne teksten finner du sammen med andre aktuelle fagtekster og oppgaver under "Relatert innhold" nederst på sida.

 

Husk at du må velge "Vis mer" for å se alt innholdet.

 

Digital dømmekraft

Digital dømmekraft eller nettvett handler om å kunne skille sannhet fra løgn på nett, ivareta personvernet, og behandle andre med like stor respekt online som offline.

Gjennom sosiale medier kan informasjon spres raskere og nå flere mottakere enn gjennom vanlige redaksjonelle medier. Men det er viktig å være klar over at denne informasjonen ofte ikke er bekreftet av flere kilder. Det kan være løse rykter, eller bevisst desinformasjon fra aktører som ønsker å spre propaganda.

I TV 2-videoen møter vi ei jente som sendte et nakenbilde til kjæresten. Kjæresten spredde det videre til sine kamerater, som igjen sendte bildet videre. Publiser derfor aldri noe i sosiale medier som du ikke vil at alle skal se, eller som du ikke kan tåle å bli konfrontert med seinere i livet, for eksempel når du skal søke jobb.