Fagstoff

Krigen kommer til Norge

Publisert: 29.04.2014, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Grafikk: Senket Blücher og reddet kongen og regjeringenKlikk på bildet for å se en større pdf-versjon av det som skjedde natt til 9. april 1940.    

Tyske tropper invaderer Norge

De berømte kanonene Moses og kollega Aron fra april-dagene 1940 skal bli mer tilgjengelige for almenheten når det anlegges kystartilleri-museum på Oscarsborg. Kanonen Moses (bildet) ble benyttet under beskytningen av det tyske fartøyet 'Blücher»I dag finnes det et kystartillerimuseum på Oscarsborg. Her kan du blant annet se kanonene Moses (på bildet) og Aron som ble brukt da det tyske fartøyet Blücher ble senket natt til 9. april 1940.

 

Det tyske krigsskipet Blücher senkes i Oslofjorden 9. april 1940.Det tyske krigsskipet Blücher senkes i Oslofjorden 9. april 1940. 

Våren 1940 var Adolf Hitlers Tyskland i gang med sin militære offensiv. Strategisk var Norge med sin langstrakte kyst et attraktivt mål, og Hitlers plan var derfor å invadere Norge sjøveien fra Oslo til Narvik. Man regnet med at Norge ville overgi seg uten for stor motstand.

Krysseren Blüchers oppdrag var, sammen med seks andre marinefartøy, å innta Oslo og ta regjeringen og den norske kongefamilien til fange. Om bord på skipet var flere tyske nøkkelpersoner som skulle overta viktige funksjoner i hovedstaden. Det var 1400 mann om bord.

Oscarsborg festning gjør motstand

På Oscarsborg festning i Drøbaksundet var de blitt varslet om de fremmede skipene. Men det var fortsatt utklart om de var venner eller fiender. Oscarsborg var dårlig bemannet med utrente soldater som bare hadde vært stasjonert der i to uker. De hadde ennå ikke hatt skytetrening. Bare to av de tunge kanonene ble gjort klare til kamp.

Øverstkommanderende på Oscarsborg var Birger Eriksen. Han hadde ingen kontakt med sine overordnede i Oslo, og måtte dermed selv ta bestemmelsen om de skulle angripe de fremmede skipene eller la være. Han bestemte seg for å angripe. Oscarsborg avfyrte to skudd mot Blüchers styrbord side, og skipet ble satt i brann.

Tyske fly bomber Oscarsborg festningTyske fly bomber Oscarsborg festning. 

 

 

Blücher senkes

På motsatt side av sundet begynte også kanonbatteriet på Kopås å avfyre skudd, og Blücher havnet dermed i en kryssild. Men det fortsatte å seile sakte innover fjorden. Oscarsborg skjøt to torpedoer mot skipet, begge traff, og skipet begynte å synke.

Soldatene om bord på Blücher hoppet i vannet med full oppakning. Det var bare 2 grader i vannet denne morgenen, og det gjorde det svært vanskelig for dem å svømme. Over 600 tyske soldater døde. Mange av disse er begravet på den tyske gravlunden ved Alfaset. Skipet sank 3 km nord for Askholmene. Det ligger i dag på rundt 90 meters dyp og lekker fortsatt olje.

Tyske styrker rykker inn i Oslo, og marsjerer på Karl Johans gate ved Universitetet.Tyske styrker rykker inn i Oslo. 

Kongen og regjeringen flykter

Etter at Blücher sank, ble Oscarsborg angrepet av tyske bombefly. Tyskerne klarte snart å nedkjempe all norsk motstand, og rykket inn i Oslo. Men takket være Oscarsborgs forsvar ble Hitlers slagplan utsatt med ett døgn. Dermed klarte kongefamilien og den norske regjeringen å flykte nordover i landet og derfra videre i sikkerhet til England og USA.

Kong Haakon VII og kronprins Olav (t.v.) under flukten nordover. Kongen og kronprinsen med følge løper her mot skogen for å søke dekning for det tyske flyangrepet på Nybergsund 11. april 1940.Kong Haakon VII og kronprins Olav (t.v.) under flukten nordover. Kongen og kronprinsen med følge løper her mot skogen for å søke dekning for det tyske flyangrepet på Nybergsund 11. april 1940. 

Oppgaver

Fagstoff

Generelt

Relatert innhold

Faglig

Fordypningsstoff for