Fagstoff

Medfødt infeksjonsforsvar – fysiske barrierer

Publisert: 08.04.2014, Oppdatert: 05.03.2017
Liten jente presser ansiktet mot glass

Med alle farene som truer på utsiden av kroppens overflater, kan man bli imponert av at vi greier å holde oss friske. Årsakene til det er slett ikke bare immunitet, men også et omfattende medfødt infeksjonsforsvar. Dette kalles også "det uspesifikke forsvaret" og består av fysiske, kjemiske og biologiske barrierer.

En naken kvinne sitter med korslagte ben.Huden beskytter hele den ytre overflaten vår. Hel hud holder mikroorganismer ute.  

 

En mygg suger blod fra menneskehud med hår.Hårene på huden vår hjelper oss til å kjenne insekter som kravler rundt og berører hårene. 

 

Mikroskopbilde som viser flere lag i tykk hud.Tverrsnitt av tykk hud fra en finger hos menneske – fotografert med mobiltelefon gjennom mikroskop. 

 

 

Flimmerhår i bevegelse. 

 

Antistoff på slimhinnene. 

 

 

Image showing the thumbnail for content named \"Medfødt infeksjonsforsvar\"Medfødt infeksjonsforsvar. 

Huden, en fysisk barriere

Huden er en fysisk barriere som hindrer mikroorganismer i å komme inn i kroppen. Det lages hele tiden nye hudceller på innsiden av huden, samtidig som gamle, døde hudceller skaller av ytterst. Slik blir det ytterste hudlaget en beskyttelse for den levende, friske huden under.

Tegning av tverrsnitt av hud med navn.Tverrsnitt av hud.Huden har talgkjertler som gjør at den holder seg myk og smidig. Et fint lag av hår isolerer mot varmetap og gjør oss bedre i stand til å kjenne lette berøringer. Det viktigste er likevel at huden er laget av solide celler som er tett bundet sammen, slik at mikroorganismer ikke kan trenge inn.

Den har også god blodtilførsel, og det gjør at immunapparatet kommer lett til når vi får en rift. Huden på hender og føtter er mye tykkere enn huden ellers på kroppen, og tåler derfor mye større påkjenninger.

Et lukket øye med kraftige øyenbryn og øyenvipper.Øyenbryn og øyevipper. Andre eksempler på fysiske barrierer er ulike typer hår som øyevipper og hår i nese og i ører.

Den hyppige "spylingen" av urinveiene med urin, fungerer også som en fysisk barriere og kan regnes som en del av det medfødte uspesifikke forsvaret.

Slimhinnene

Huden dekker de ytre overflatene, mens slimhinner dekker kroppsåpninger og indre hulrom som er i kontakt med omverdenen, og dermed utsatt for smitte. Dette gjelder lunger, munn, nese, øyne, ører, fordøyelsessystem og kjønnsorganer.

Mikroskopbilde som viser små flimmerhår som står tett som i en børste.Flimmerhår i menneskets bronkier.Slimhinnene beskytter de indre overflatene mot skader og smitte. Som navnet sier, skilles det ut slim på slimhinnene slik at de holdes fuktige og slik at overflaten fornyes hele tiden. I tillegg har slimhinner flimmerhår som frakter vekk partikler og mikroorganismer som fester seg i slimet.

Forkjølet tenåring med papir i nesa. På slimhinnene finnes spesielle typer antistoff og T-celler som kan stoppe mikroorganismene før de virkelig får tatt seg inn i kroppen.

Når en slimhinne blir irritert eller infisert, økes slimproduksjonen, og immunapparatet blir mer aktivt. Det er dette som gjør at snørr og tårer renner mye lettere når man er forkjølt. Når slimhinnene blir aktivert, kan de også hovne opp, slik at vi får tett nese eller blir tungpustet.

Oppgaver
Relatert innhold

Faglig