Fagstoff

Når smitte kommer inn i kroppen

Publisert: 19.03.2014, Oppdatert: 28.09.2017
Forkjølet kvinne tar hostesaft

Når vi blir syke, reagerer mange deler av immunforsvaret. Hvis vi blir smittet kan både B-celler og T-celler bli aktivert. Det sendes ut signalstoffer som gjør at snørret renner og musklene blir ømme. I neste omgang kan vi få feber, hovne lymfekjertler, og vi kan begynne å hoste eller nyse. Når slimhinnene i nese og svelg hovner, får vi også lett plager med bihulene eller ørene.

Bakterier formerer seg raskt i gunstig miljø og hvis immunsystemet ikke går til angrep. 

  • MHC klasse I (MHC-1): finnes på alle celler i kroppen som har kjerne, unntatt noen lymfocytter og fagocytter
  • MHC klasse II (MHC-2): finnes på antigenpresenterende celler (B-lymfocytter, dendrittiske celler og makrofager)

Aktiviteten til B-celler og T-celler.

 

Tegning av virusreplikering i en celle.Herpesvirus og andre virus bruker cellas organeller til å formere seg. Cella presenterer antigen fra viruset på sin oveflaten sin. 

Mennesket som vert for malariaparasitten 

Myggen som vert for malariaparasitten.

Symptomer og årsak

Symptomene som nevnes over, er noe de fleste av oss har opplevd, men årsakene ligger på cellenivå. For eksempel kan interferon (cytokiner) som skilles ut av våre egne celler, gi oss feber. Feberen hemmer bakterier samtidig som den kan øke aktiviteten til B- og T- lymfocytter. På den måten kan feber bidra til å gjøre oss friske.

Komplekse prosesser

Kobling mellom virus, B-celle og T-hjelpercelle.For at immunsystemet skal gå til angrep på en mikroorganisme, må det være eksakt match mellom antigen og antistoff, og mellom reseptor og MHC med antigen som presenteres for T-cellene.For at en immunreaksjon skal komme i gang, må flere celletyper gjenkjenne antigenet, og koblingspunktet må passe eksakt slik at de kan binde seg til antigenet.

Det er viktig at immunsystemet har høy presisjon, og derfor må flere celletyper gjenkjenne det samme antigenet før immunreaksjonen kommer i gang. T-hjelpercellene har en nøkkelrolle for å stimulere immunreaksjonen. Granulocytter og makrofager bidrar med å presentere antigener og fjerne døde og infiserte celler i kroppen.

Interaktive oppgaver om infeksjoner

I interaktivitetene under får du presentert flere av de prosessene som skjer i en kompleks immunrespons. Ved å plassere begrepene på alle trinn, kan du lære mye om immunologi.

 

 

Noen sykdommer unngår immunsystemet

Selv om immunsystemet kan bekjempe de aller fleste infeksjonene finnes det eksempler på mikroorganismer som immunsystemet ikke klarer å knekke. Det kan for eksempel være lepra (som gir spedalskhet), malaria og tuberkulose. Leprabasillen angriper immunforsvaret (blant annet lever den inne i makrofager). Selv om det skjer en immunrespons, vil ikke alle leprabasillene blir drept, og sykdommen går derfor ikke over. Den langvarige immunresponsen fører til en stor del av de skadene som kjennetegner spedalskhet.

Mange virus muterer raskt og forandrer seg ofte så mye at de ikke gjenkjennes av immunforsvaret. På den måten kan de føre til stadig nye infeksjoner.

Video om influensa 

Oppgaver

Aktuelt stoff

Relatert innhold

Faglig