Fagstoff

Federico Fellini: 8 1/2

Publisert: 11.03.2014, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

medieuttrykk logo  

Film: 8 ½ (1963)

Regi
Federico Fellini

 

Produsent
Angelo Rizzoli

 

Skuespillere

Marcello Mastroianni

Claudia Cardinale

Anouk Aimée

Sandra Milo

Rossella Falk

 

Manus

Federico Fellini

Ennio Flaiano

Tullio Pinelli

 

Foto

Gianni Di Venanzo

 

 Portrett av Federico Fellini i 1963Federico Fellini (1920–1993)

 

Den Italienske filmregissøren og manusforfatteren Federico Fellini er en av filmhistoriens mest berømte filmskapere.

 

Fellini har blant annet laget  filmene

  • La strada (1954)
  • La dolce vita (1960)
  • Satyricon (1969)
  • Amarcord (1973)

 

En film om det å lage film

Federico Fellinis film 8 ½ er en film om det å lage film. Historien handler om filmregissøren Guido Anselmi som opplever det som er alle kunstneres store skrekk: å gå tom for idéer. Alle rundt ham forventer at han skal skape en ny film, men selv har han ingen aning om hva den filmen han er i gang med å lage, egentlig handler om.

Regissøren vi møter i filmen 8 1/2, synes å være mer opptatt av å føre en filosofisk samtale med produsenten om de mulighetene som ligger i selve filmmediet, enn i å ferdigstille den filmen han faktisk er i gang med. Han får på plass et svært filmsett i form av et romskip, men vet ikke helt hva han skal bruke det til. Stadig nye scener føres inn i filmen, uten at de medvirkende får innsyn i manuset filmen angivelig bygger på.

Drømmer og virkelighet

I filmen 8 1/2 glir bilder fra filmsettet og fra regissørens barndom og drømmeverden over i hverandre. Slik får vi som tilskuere tilgang både til den ytre verden, og til kunstnerens innerste tanker og følelser.

Anselmi opplever forventningspresset fra omgivelsen som enormt. Dette marerittet visualiseres i åpningsscenen der vi møter en bilist som langsomt kveles av blikket fra alle de medtrafikantene han er omgitt av.

Etter et sammenbrudd legges Anselmi inn på et nervesanatorium. Men også her blir tilværelsen kaotisk for kunstneren. Han slites mellom alle de menneskene som vil ha en bit av ham, og demonene i sitt eget sinn.

Et hovedverk i filmhistorien

Filmen fortelles ut fra et metaperspektiv der regissøren trår til siden og ser seg selv og sin kunstneriske virksomhet utenfra. Fellini er tydelig preget av psykoanalysens interesse for barndomsopplevelser og drømmetydning.

Filmen 8 ½ regnes som et av hovedverkene i filmhistorien. Tittelen henspiller på at dette er regissørens åttende film, i tillegg til enkelte episodefilmer. Filmarkivet.no omtaler 8 ½ som filmregissørenes favorittfilm, fordi den er "… en film om filmkunsten og det håpløse med å utøve den, unikt skildret gjennom visjonen til en av Europas største regissører".


Oppgaver