Oppgave: Yrkessituasjon

Tverrfaglig heldagsprøve - Hotel Union Øye

Publisert: 21.02.2014, Oppdatert: 05.03.2017
Par sjekker inn på hotell

Denne tverrfaglige heldagsprøva tar for seg sentrale kompetansemål i alle tre programfagene. Tidsplan og organisering tilsvarer tverrfaglig eksamen på Vg2 og kan variere noe fra fylke til fylke.

Bilde av Hotel Union Øye.Hotel Union Øye.

Forberedelse

På Øye i enden av Norangsfjorden ligger ett av Europas mest herskapelige hotell. Hotel Union Øye har i generasjoner vært et attraktivt reisemål for kongelige, forfattere og andre. Helt siden åpningen i 1891 har hotellet vært et sted der gjestene kom for å nyte stillhet, ro og det gode livet i storslagne omgivelser. Et opphold på Hotel Union Øye er som å gå tilbake i tid.

Bilde av et rom ved Hotel Union Øye.Et av rommene ved hotellet.

 

 

 

Bilde av interiør fra Hotel Union Øye.Interiør fra hotellet.

Herskapelig

Hotellets 27 rom er alle individuelt dekorert og møblert med nøye utvalgte antikviteter. Rommene er også oppkalt etter kjente personer som har bodd på hotellet gjennom tidene: keiser Wilhelm II, kong Oscar II, dronning Maud og kong Haakon, samt forfatterne Karen Blixen, Knut Hamsun, Sir Arthur Conan Doyle og ikke minst komponisten Edvard Grieg.

De tre etasjene i hotellet er som et levende museum. Hver dag kan besøkende få anledning til å se inn på ledige hotellrom. Spaser en tur i gangene og drøm deg tilbake i tid.

Tema

  • regnskap, budsjett og endring, dekningsbidragsanalyse
  • geoturisme og produktpakke
  • vertskapsfunksjon og personale

Oppgave

Hotellet forbereder seg nå til sommersesongen. Du er ansatt som servicemedarbeider på hotellet. Med din utdannelse mener ledelsen at du har kompetanse nok til å være med på å utforme hotellets drift og strategier på ulike nivåer.

1. Ledelsen ønsker sammen med deg å se på regnskapet og budsjettet for det siste året.

Tabell som viser et tenkt regnskap og budsjett for Hotel Union Øye.

 

  1. Regn ut og kommenter endringene mellom budsjettet og regnskapet for 2012.
  2. De direkte variable kostnadene for losjisalg er 15 prosent og for varesalg 41 prosent.

Regn ut dekningsbidraget for losji og for varesalg.

Hvilken type salg gir den beste lønnsomheten for hotellet?

2. Lederen har hørt om begrepet bærekraftig reiseliv gjennom mediene og fra sin bransjeorganisasjon. Hun ber deg derfor om å lage en PowerPoint-presentasjon til henne så hun kan få en innføring i hva det handler om.

3. Med bakgrunn i begrepet bærekraftig reiseliv skal du komme med forslag til aktiviteter/produkter som Hotel Union Øye kan tilby sine gjester i sommersesongen 2013.

4. I planleggingen for kommende sesong må hotellet ansette flere servicemedarbeidere. Lederen vil ha råd fra deg om hvilke interesser og egenskaper hun bør se etter hos en ny medarbeider for å kunne gi gjestene minneverdige opplevelser under oppholdet.