Oppgave: Drøfte

Hus og have

Publisert: 27.11.2013, Oppdatert: 05.03.2017

Oppgave

Spørsmål til diktet Hus og have av Ina Lykke Schmidt. Teksten finner du relatert nederst på sida.

  

Les diktet Hus og have av Ina Lykke Schmidt.

  1. Diktet begynner med verselinjene "Hvor er det herligt med hus og have for så har man altid nok at lave". Gi eksempler på noen arbeidsoppgaver du har, dersom du har hus og hage.
  2. Forfatteren bruker ordet "herligt" om det å ha hus og hage. Hvorfor tror du hun har valgt å beskrive det å ha hus og hage på nettopp denne måten?
  3.  "... men så går tiden mens frugttræerne gror og hunden vokser sig stor ...". Hva forsøker forfatteren å fortelle oss i disse verselinjene?
  4. Diktet forteller også om at når naboen kommer, skal det grilles lekker lammerygg. Hvorfor er det så viktig å grille lekker lammerygg og ta seg ut fra sin beste side når naboen kommer, tror du?
  5. Mot slutten av diktet fortelles det at "... men inden næsten måned skal det hus kalkes hvidt, for nu har naboen sgu pralet lidt for længe med sit ...". Hva forteller disse verselinjene deg om forholdet mellom naboene i dette boligstrøket?
  6. Hva ser man på TV når man ikke jobber med eget hus og hage? Hvorfor tror du at de ser på nettopp dette programmet?
  7. Diktet avsluttes slik "... hus og have er et livslangt projekt. For nok er her køønt. Men det skal være perfekt". Hva forteller disse verselinjene deg om målet med å ha hus og hage?
  8. Tror du forfatteren av diktet virkelig mener at det er "herligt" med hus og have? Grunngi svaret ditt.
  9. På hvilke andre områder ønsker mennesker å være perfekte i dagens samfunn?
  10. Hvorfor er mange mennesker i dag så opptatt av det perfekte og å være perfekt, tror du?