Aktualitet

Hva var det jeg sa?

Publisert: 16.10.2013, Oppdatert: 05.03.2017

Sven Egil OmdalSven Egil Omdal 

Mediestemmer

Sven Egil Omdal er fast skribent for faget Medie- og informasjonskunnskap i NDLA.

 

Omdal er journalist og tidligere redaktør i Stavanger Aftenblad.

 

Mange kjenner ham fra spaltene Medieblikk og Fripenn i flere norske aviser.

 

Han har tidligere vært leder av Norsk Journalistlag og Pressens Faglige Utvalg.

 

Han er også universitetslektor 2 ved Universitetet i Bergen.

 

Peter Hermanrud i  Meglerhuset First SecuritiesPeter Hermanrud i meglerhuset First Securities opptrer stadig som spåmann i avisspaltene.  

Peter Hermanrud er en mann du ikke vil ha med på tippelaget. Til å være sjefstrateg er han oppsiktsvekkende lite sannspådd. Så hvorfor blir han intervjuet hele tiden?

Av Sven Egil Omdal

Midt i september var han der igjen: "Spår tidenes norske boligkrakk" skrev Nettavisen NA24. De hadde intervjuet Hermanrud, som er sjefstrateg i Swedbank First Securities og ifølge avisen "en av de mest kjente personene i norsk finansbransje". I hvert fall er han godt kjent av finanspressen.

I intervjuet spår han at boligprisene skal falle med 40 prosent, og at det kan skje når som helst. Folk bør derfor kjøpe aksjer, anbefaler strategen til First Securities, som lever av aksjesalg.

På bildet smiler Hermanrud som om han synes at boligkrakk er morsommere enn Ylvis. Det er nok et arkivbilde, akkurat som påstanden hans er en arkivpåstand.

I august i fjor, altså for 13 måneder siden, sa Hermanrud til Finansavisen at han var "veldig bekymret" for boligprisene, som kunne falle raskt.

I oktober 2008, for 60 måneder siden, intervjuet Nettavisen Hermanrud om boligprisene. Hva han mente? At de kom til å falle med 30–40 prosent. Journalisten minnet ham om at han hadde sagt det samme ett år tidligere, altså for 72 måneder siden, men det var som å skvette vann på kyllingen som roper at himmelen faller ned.

I løpet av de seks årene Hermanrud stedig har holdt fast på sin advarsel om at boligprisene skal ned med 30–40 prosent, har de steget med 33 prosent, ifølge statistikken til Norges Eiendomsmeglerforbund.

Nettavisen kaller Peter Hermanrud en "finansguru". Som enhver inder vil vite, er det guruenes særpreg at de har nådd den høyeste åndelige innsikt. Finanspressen vil altså ha oss til å tro at sjefstrategen klarere enn alle andre ser hva som skjer. Men som enhver som har studert nyreligiøse bevegelser vet, finnes det mange selvoppnevnte guruer som en tid blir fulgt blindt av sine tilhengere, før de blir avslørt.

At en mann som i sju år har bommet fullstendig på prognosene for en av de viktigste faktorene i økonomien, fremdeles blir intervjuet om det samme, og framstilt som en sannsiger, er først og fremst et tegn på journalistisk sløvhet.

For fem år siden gjorde jeg samme øvelse med en annen ekspert, som stadig framsto i mediene som økonomisk klarsynt. Da oppdaget jeg et interessant mønster. Når oljeanalytiker Jarand Rystad sa at oljeprisen skulle stige, falt den. Når han sa at den skulle falle, steg den. Uten unntak. Men da han ble intervjuet av Aftenposten, sa han: "Vi har hele tiden spådd et fall i oljeprisen i 2008." Ja, bortsett fra i mai, da han sa at den skulle dobles (den falt), og i oktober, da han sa at den ikke ville falle mer (det gjorde den). Hadde jeg konsekvent sagt det motsatte av Rystad, ville jeg for lengst vært etablert som klarsynt.

Igjen: Dette er ikke religionskritikk, men mediekritikk.

Finansnæringen får holde seg med de guruene de vil, slik virker religionsfriheten. Men hvorfor fortsetter vi journalister å oppføre oss som om vi ikke har arkiv, ja ikke engang Google? Et lite søk på "Peter Hermanrud boligpriser" ville avslørt ham som en dresskledt utgave av de dommedagssprofetene som holder fast på at jorden vil gå under.

En gang får de vel rett, men vi går glipp av mye moro underveis hvis vi hører for mye på dem. Den som solgte eiendom på Hermanruds råd i 2008, ville tapt da og fortsatt å tape hele tiden siden. Men den dagen boligprisene raser  – hvis den kommer – vil Finansavisen, NA24 og E24 alle intervjue Peter Hermanrud, som smilende vil si: "Hva var det jeg sa?"