Aktualitet

Er du en seriefråtser?

Publisert: 25.09.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

logo aktualitet  

Dette er saken

Stadig flere ser TV-serier via strømmetjenester på nett.

 

House of Cards gikk til topps i Emmy Awards. Serien er bare vist på Netflix.

 

 

Netflix

Netflix er en abonnementstjeneste for streaming av filmer og TV-serierNetflix er en abonnementstjeneste for streaming av filmer og TV-serier.  

Ifølge Dagbladet har Netflix 29 millioner seere i USA. I Norge bruker 150 000 seere Netflix daglig (tall våren 2013).

 

 

Seervaner i endring

Se innslag i

Dagsrevyen 23. sept. 2013  

(ca. 29:30–35:00)

 

 

Bingewatching

 

 

 

Kartlegg seervaner

Hvor mange av elevene i klassen din ser TV-serier på nettet?

 

Hvor mange ser mer enn én episode av gangen?

 

Be gjerne læreren gjøre en lignende undersøkelse blant lærerkollegane.

 

Er det forskjell på yngre og eldre seere?

 

 

Kevin Spacey og Robin Wright Penn i House of CardsKevin Spacey og Robin Wright Penn i TV-serien House of Cards. Serien, som kun er vist på Netflix, gikk til topps i konkurransen om årets Emmy-pris for beste TV-serie.

Fjernsynsvanene våre er i sterk endring. Stadig flere velger å se TV-serier via nettbaserte strømmetjenester. Og da nøyer vi oss ikke bare med én episode!

Emmy-pris til House of Cards

I 2013 gikk den amerikanske TV-serien House of Cards til topps i Emmy-konkurransen som beste TV-serie. Og det på tross av at serien aldri har blitt vist på TV! Serien er produsert av strømmetjenesten Netflix.

– Fra og med i dag finnes det ikke lenger en tydelig grense mellom TV og Internett. Det eneste som betyr noe, er hva som skjer på skjermen, sier innholdssjef Ted Sarandos i Netflix til Reuters.

Tradisjonell TV-overføring består av et lineært programutvalg som blir komponert av ulike TV-stasjoner. Trenden nå er at TV-seere verden over i større grad velger å komponere sin egen TV-kveld ved hjelp av ulike strømmetjenester på nett.

Blir TV-stasjonene borte?

I Dagsrevyen 23. september 2013 reiste programlederen spørsmålet om dette kan bety slutten for tradisjonelle fjernsynssendinger slik vi kjenner dem i dag.

Sindre Østgård, sjef for nye medier i NRK, mener at de tradisjonelle TV-stasjonene fortsatt vil spille en rolle i folks hverdag. Mange av oss er rett og slett for late til å velge selv! Dessuten trenger vi fellesopplevelser som vi kan snakke med andre om i kantina, på jobben og på sosiale medier. Hans svar er derfor ikke enten–eller, men både–og.

Som allmennkringkaster har NRK valgt å sende sine TV-programmer både på fjernsyn og nett, slik at folk selv kan velge hva de vil se, og når de vil se programmene.

Fråtse-seere

I kjølvannet av at TV-serier nå distribueres på nett, er det mulig å se flere episoder av samme serie fortløpende. Da slipper vi å vente i spenning til neste dag eller neste uke.

Det gjenstår å se hva dette vil bety for dramaturgien i TV-serier som kun sendes over nett. Slik det er nå, slutter ofte episodene i en TV-serie midt i et dramatisk høydepunkt, i motsetning til den tradisjonelle fjernsynsfilmen der spenningen langsomt bygges opp mot et endelig klimaks.

Mange barn og ungdommer benytter seg av muligheten til å se mange serieepisoder i løpet av en helg. Slike seervaner kalles nå "fråtse-seing" eller "maraton-seing" (engelsk: bingewatching).

Kanskje du er en seriefråtser?