Fagstoff

Intervju med Rahman Akhtar Chaudhry

Publisert: 02.10.2013, Oppdatert: 05.03.2017

FAKTA

Navn: Rahman Akhtar Chaudhry
Alder: 16
Født: Norge

 

Rahman er født og oppvokst i Norge. Moren og faren hans kom til Norge fra Pakistan tidlig på 1980-tallet. Rahman har vokst opp i Groruddalen i Oslo - først på Ammerud, deretter på Furuset. Han går i første klasse ved Oslo katedralskole.

Rahman Akhtar Chaudhry

 

Rahman Akhtar Chaudhry (16)

Den høstdagen vi møter Rahman Akhtar Chaudhry, er han på planleggingsmøte i Operasjon Dagsverk. Sekstenåringen fra Groruddalen er travel, men får tid til et lite intervju.


Mange idealer

I Norge bor det mennesker fra rundt 220 forskjellige land og regioner, ifølge Statistisk sentralbyrå. Og mangfold er bra. Et samfunn blir mye mer spennende når innbyggerne har ulik bakgrunn, synes Rahman:
– Jeg synes det er fantastisk og veldig kult at så mange ulike tradisjoner og verdier blandes. Du får så mange idealer! Mennesker som bor 300 meter nedi gata, kan ha et helt annet levesett enn deg, og vi kan lære så mye av hverandre.

 

– Det hadde blitt kjedelig uten disse kulturkrasjene, som jeg synes er skikkelig morsomme. Og hvis avstanden er så stor at det kan føre til stigmatisering, jobber man i Norge for å gjøre noe med det, fortsetter Rahman.

 

Han er én av mange ungdommer med foreldre som har innvandret til Norge, men som selv har bodd i Norge hele livet.

– Foreldrene mine er født og oppvokst i Pakistan. De kom til Norge som unge, ambisiøse mennesker og syntes det var så bra her at de bosatte seg. Men jeg er født og oppvokst i Oslo, sier Rahman.

 

Rahman Akhtar Chaudhry  

Familiebånd

– Familien står veldig sterkt i den pakistanske kulturen, og dette er noe som går igjen. Du må alltid stille opp for familien. Man tenker mye som en gruppe, forteller Rahman.

 

Selv om 16-åringen er en stor fan av positive kulturkrasj, ser han også at krasjene byr på noen utfordringer. Den norske kulturen er ofte mer liberal enn den pakistanske, mener han.

 

– Kanskje har man for eksempel oftere innetid som pakistansk ungdom. Det kan være litt vanskelig: «Hvordan skal jeg forklare at jeg ikke kan være med på dette?» Min familie har gitt meg mye personlig frihet, men også jeg har kjent på det av og til, sier Rahman.

 

Rahmans pappa er politiker, og Rahman er også politisk aktiv selv.
– Jeg føler meg hjemme i den pakistanske kulturen, men behersker ikke morsmålet godt nok til å engasjere meg politisk i Pakistan. Men det er uansett det norske samfunnet jeg ønsker å engasjere meg i, og som jeg tror jeg kan forandre til det bedre, sier han.

 

Rahman Akhtar Chaudhry  

– Still spørsmål!

«Nysgjerrighet» velger Rahman å kalle det når han møter mennesker med spørsmål som kan virke fordomsfulle og ellers lite gjennomtenkte.

 

– Rasisme er uakseptabelt, men nysgjerrighet bør oppfordres til. Man lærer ikke hvis man ikke stiller spørsmål som er litt dumme av og til, sier han.

 

Det er ikke bruk av skjellsord basert på rase som er det virkelige rasismeproblemet, mener han. Problemene ligger heller i fordommene «dypt der nede» og kan bare fjernes med kommunikasjon. Derfor oppfordrer han folk til å stille spørsmål om klesstil og oppførsel så vel som tro.

 

– Jeg er muslim, og muslimer blir ikke alltid oppfattet slik de ønsker. Det er det bare muslimer som kan gjøre noe med. Vi må la mennesker stille spørsmål for å finne ut mer og ikke bare la dem tro på fordommer. Så still spørsmål! Mange!

 

Oppgaver

Aktuelt stoff