Fagstoff

Intervju med Fatima Jalloul

Publisert: 02.10.2013, Oppdatert: 05.03.2017

Fakta

Navn: Fatima Jalloul
Alder: 19
Født: Libanon

 

Fatima flyttet til Norge sammen med familien da hun var fire år gammel. Siden den gang har hun bodd i drabantbyen Bjørndal i Oslo. Hun går i tredje klasse på Bjørholt videregående skole.

Fatima Jalloul  

Fatima Jalloul (19)

Fatima Jalloul svinger seg inn til intervjuavtalen vår før dagens første skoletime. I 1998 flyttet hun og familien fra Libanon til Oslo, og nå går hun siste året på videregående. Fatima vurderer å dra til utlandet for å studere videre en gang, men det er i Norge hun planlegger jobb- og familieframtida.


– Faren min kom hit da det var borgerkrig i Libanon. Han dro tilbake da krigen hadde roet seg ned, men bestemte seg for å ta med familien hit fordi det var tryggere. Det skjønner jeg godt! sier Fatima.


Fra falafel til tikka masala

På Fatimas skole finnes det elever med bakgrunn fra mange forskjellige land. Og det merkes, forteller hun:
– Det er så sykt morsomt! Når det er friminutt blomstrer all slags kultur blant elevene i kantina, som selger alt fra falafel til tikka masala. Det er jo ikke norsk. Og det er morsomt å høre historie fra andres oppvekst. Du lærer mye nytt hele tiden.

 

– Hva er det som kjennetegner den libanesiske kulturen?
– Jeg mener Libanon har en ganske åpen og moderne kultur. Men den er nok ikke like særegen som i en del andre land. Mye har fadet ut, blant annet på grunn av mange franske kolonier. Men matkulturen og folkedansen er bevart, forteller Fatima.
I Libanon bor det omkring 50 prosent muslimer, 45 prosent kristne og 5 prosent drusere.


– De ulike høytidene preger litt av kulturen, men bortsett fra det er det meste likt. Libanon er så lite, og religion går på kryss og tvers i samfunnet. Naboen hadde et juletre på verandaen, mens vi hengte opp halvmåner og sånn, smiler hun.

 

Fatima Jalloul  
Gir blaffen i fordommer

– Hva synes du er de største fordelene med å ha et multikulturelt samfunn?
– Det hadde vært tørt, kjipt og kjedelig uten mange kulturer. Og det ligger mye erfaring i det også. Jeg ser ting annerledes enn en pakistaner eller somalier, og jeg synes det er viktig å forstå hva folk tenker ut fra sin kultur, normer og regler. Dette er jo et obs-obs-område, der man ofte skal være litt forsiktig.


– Og hva er de største utfordringene?
– Noen ganger kan det kanskje bli litt mange inntrykk – dansing her og trekkspill der. Og det kan være vanskelig å forstå hverandre av og til. Men bortsett fra det ser jeg egentlig bare fordeler, sier Fatima.


Nittenåringen forteller at fordommer og stygge blikk er noe hun møter ganske ofte. Noen fordommer er sterkere enn andre, men det skal man bare gi blaffen i, mener hun.
– En del unge har også forventninger til andre innenfor sin egen kultur eller religion. Jeg skal liksom ikke bruke sminke, og jeg skal ha kjempelange klær. Når jeg ikke følger reglene, blir det «shame on you». I begynnelsen brydde jeg meg, men nå har jeg lært meg å heve meg over det, sier Fatima.

 

Fatima Jalloul  

Viktig med sosialisering

Da Fatima mot foreldrenes vilje begynte med hijab i femte klasse, fikk hun mye «tyn» fra medelevene.
– Jeg fikk kommentarer som «hvorfor har du på deg den?» og «den er stygg!». Og noen dro den av meg. Jeg hadde lyst på hijab fordi mamma gikk med det. Hun var min rollemodell. Men når jeg nå ser tilbake på den veggen av motstand jeg møtte, skjønner jeg hva foreldrene mine mente. Det gikk ikke så mye inn på meg, men det kunne det ha gjort hos andre.


Fatima er opptatt av at det er viktig å sosialisere ungdommer som kommer til Norge. Hun har gjennom oppveksten ofte sett at de som kommer litt senere, blir stengt ute – også av ungdommer med samme bakgrunn.


– Jeg er veldig sosial og vet hvor viktig det er å omgås andre. Det er da du utvikler deg som person og vokser mentalt. Blir du ekskludert, blir du alene og kanskje litt redd for samfunnet. Da blir det også vanskelig å finne seg en jobb og tilpasse seg den. Så det har alvorlige konsekvenser, slår Fatima fast.

Oppgaver

Aktuelt stoff