Fagstoff

Immunsystemet

Publisert: 22.01.2014, Oppdatert: 02.10.2017
Spredning av smitte ved nysing

Immunsystemet (ervervet immunitet) kan både gjøre oss friske fra infeksjoner og hindre at vi får den samme sykdommen flere ganger.

Har du hatt meslinger, får du det ikke igjen, og er du vaksinert mot stivkrampe, så er du godt beskyttet i mange år. Hvis du derimot har vært forkjølet, betyr det dessverre ikke at du aldri blir forkjølet igjen, fordi det stadig dukker opp nye virus som vi ikke er immune mot.

Sammenligning av størrelsen på virus, bakterier og celler. Illustrasjon.Sammenligning av størrelsen på virus, bakterier og celler. Legg merke til at du må gange størrelsen med 10 når du flytter en kolonne mot høyre. 

Gule bakteriekolonier danner formen til et handavtrykk på rød agar.Bakterievekst etter håndavtrykk på vekstmedium. 

Bilde av en tenåring som nyser slik at dråpeskyen vises tydelig.Dråpesmitte. Når en forkjølet person nyser, kan virus spres til andre som puster inn denne lufta. 

Rød og hoven hals med store mandler.Hovne mandler ved halsbetennelse viser en kraftig immunreaksjon. 

Forkjølet tenåring med papir i nesa.Influensa – syk jente med hodepine og papir i nesa mot rennende snørr.

Hva er en infeksjon?

Når en sykdomsframkallende mikroorganisme invaderer kroppen, kaller vi det en infeksjon. De mest kjente sykdomsbærerne er virus og bakterier, men vi har også andre, som sopp, mikro- og makroparasitter.Interaktivitet om bakterier.Bakterier til nytte og skade.  

I tillegg har vi en mengde "snille" mikroorganismer i og på kroppen, men det regnes som den naturlig sunne tilstanden og er ikke en infeksjon.

Smitte

Smitte betyr at mikroorganismene som forårsaker sykdom kommer seg over fra en person til en annen. Dråpesmitte vil si at smitten finnes i spytt, og at de små dråpene som dannes ved hosting, overfører smitte når de pustes inn av en annen person. Nysing er en effektiv smittespreder! En person ligger syk med bøtte ved senga.”Omgangssyke” skyldes virus og smitter veldig lett, gjerne ved direkte eller indirekte hudkontakt eller ved dråpesmitte.Tilsvarende vil smitte kunne overføres hvis folk spiser uten å vaske hendene etter for eksempel håndhilsing. Typiske eksempler på sykdommer som overføres med dråpesmitte er virussykdommer som influensa og vanlig forkjølelse.

Noen sykdommer er seksuelt overførbare, slik som gonoré, klamydia og HIV.


Epidemier – pandemier

Viruspartikler med verdenskart i bakgrunnen. En pandemi er en infeksjonssykdom som rammer mennesker eller dyr over et stort geografisk område.

Eksempler: tuberkulosesvartedauden og fugleinfluensa.

Immunrespons

Når vi får en infeksjon, er det ofte ikke selve infeksjonen vi merker, men immunreaksjonen. En immunreaksjon kan føre til inflammasjon (betennelsesreaksjon), det vil si at et område på kroppen hovner opp, blir rødt og blodfylt og gjerne varmt og ømt. Bilde av betent øreflipp med ørering.Betent øreflipp.Når immunapparatet har oppdaget en infeksjon og setter i gang kraftige prosesser for å ta livet av inntrengeren, sendes det ut signaler som gjør at blodårene slipper gjennom blodplasma og hvite blodceller. Spesielle signalstoffer kan hindre virus i å formere seg ved å stoppe proteinsyntesen i de syke cellene. Hvis vi i tillegg får feber, blir livet enda vanskeligere for mikroorganismene.

Jente som klemmer på kvise.  Når en kvise blir rød og hoven, skyldes det en inflammasjon. Den gule prikken som kommer i midten, er verk (puss) som består av døde hvite blodceller som kroppen vil kvitte seg med. Klemmer man på en kvise, er sjansen stor for at man skader vevet og forstyrrer helingsprosessen.

Relatert innhold

Faglig