Fagstoff

Olav Duun: Medmenneske

Publisert: 06.11.2013, Oppdatert: 05.03.2017

Olav DuunOlav Duun  (1876–1939) 

 

Introduksjon

Olav Duun (1876–1939) er en sentral representant for norsk nyrealisme. Duun skreiv på nynorsk, men med rikt innslag av namdalsdialekt, for å skape realisme i fortellingene sine. I tekster som seksbindsverket Juvikfolket (1918–23) og i Medmenneske (1929) utforsker han menneskesinnet.

 

Hvordan takler menneskene de samfunnsendringene som skjer på begynnelsen av 1900-tallet? Hvordan leve livet i spenninga mellom det nye og det gamle? Og hvordan leve livet i kampen mellom det gode og det onde? Som andre nyrealister er Duun opptatt av ulike etiske og moralske spørsmål. Han skriver om menneskers kamp mot krefter og makter de ikke alltid kan rå over.

 

Oppgaver

Kilder

Les Olav Duuns roman Medmenneske i originalutgave fra 1929 i den digitale bokhylla til Nasjonalbiblioteket:

 

Medmenneske 

 

 

Dersom nettleseren din ikke kan vise Flash, kan du laste ned omtalen av boka Medmenneske i Språk- og litteraturhistorisk tidslinje som pdf-fil her:

 

Språk- og litteraturhistorisk tidslinje: Olav Duun Medmenneske  

 

Otto Hageberg forteller om romanen Medmenneske og de virkemidlene forfatteren bruker for å få fram spenningene i Ragnhild og synliggjøre forholdet mellom henne og svigerfaren Didrik.  

 

Se videoen med Otto Hageberg og les om Olav Duuns roman Medmenneske i Språk- og litteraturhistorisk tidslinje. Jobb deretter med følgende oppgaver:

 

  1. Hvorfor kaller man nyrealismen for en etisk realisme?
  2. Hvilken litterær grunn hadde Duun til å skrive på sin egen dialekt?
  3. Hvorfor skreiv Duun og andre nyrealister historiske romaner?
  4. Gjør kort rede for handling og tema i romanen Medmenneske.
  5. Hvilke virkemidler mener Hageberg at Duun bruker for at vi skal bli kjent med karakterene i romanen? Hvordan skaper Duun realisme?
  6. Hva er motiv og tema i Menneske og maktene?
  7. Et kjent sitat fra Medmenneske er "Det vonde drep du ikkje med øks". Hva tror du forfatteren mener med det?
Relatert innhold