Fagstoff

Egg

Publisert: 14.08.2013, Oppdatert: 05.03.2017

bilde av en kollasj med eggeretter  

bilde av Ristet skogssopp med bacon, posjert egg, salat, portvins-vinaigrette og tørket tomat. Posjert egg

Hovedmåtene å tilberede egg på er:

 • eggerøre
 • eggtimbaler
 • fritert egg
 • kaldt hardkokt egg
 • kokottegg
 • kokt egg
 • molletegg
 • omelett
 • posjert egg
 • speilegg

bilde av eggerøre med gressløkEggerøre med gressløkbilde av et Hardkokt egg delt i toHardkokt eggbilde av Egg cocotte i en porsjonsform med kaviarEgg cocotte

Eggerøre

Egg, fløte, salt og eventuell garnityr piskes sammen. Stek på svak varme under forsiktig omrøring. Eggerøren skal ha en fuktig konsistens når den er ferdig.

Eggtimbaler

Runde, høye porsjonsformer av aluminium smøres godt. Ha i garnityret som skal serveres, med i formen. Legg ett egg i hver form og posjer det i vannbad i cirka 8 minutter. Hvelv egget ut av formen og anrett eventuelt med garnityr og saus.

Fritert egg

Bruk helst friske egg.  Knus først egget forsiktig i en kopp.  Ha egget i frityren.  Samle hviten rundt plommen med to tresleiver.  Anrett eventuelt med garnityr og saus.

Kaldt hardkokt egg

Kokt egg avkjøles og renses for skall. Eggene serveres kalde, enten med fyll eller med forskjellig  garnityr etter hva oppskriften krever.

Kokottegg

Lave porsjonsformer i porselen smøres godt. Ha ett egg i hver form og posjer i vannbad i ovn i cirka 4 minutter. Egget serveres med forskjellige garnityrer og sauser etter hva oppskriften krever.

Kokt egg

Legg eggene i en nettingkurv og sett den oppi kjelen når vannet koker. Når koketiden er slutt,  ta opp kurven og avkjøl den i kaldt vann. 

Bløtkokt egg:     3–5 minutter
Hardkokt egg:    8–10 minutter

 

OmelettOmelett naturellomelett med laksOmelett med laksbilde av to Egg BenedictEgg Benedictbilde av Speilegg, tomat og agurkSpeilegg, tomat og agurk    

Molletegg

Kok egget i 6–7 minutter. Rens det for skall og varm det raskt opp igjen i varmt vann med salt. Egget anrettes med forskjellige garnityrer og sauser etter hva oppskriften krever.

Omelett

Omelett består av egg, vann (eller fløte), smaksstoffer og garnityr. Den stekes som regel i porsjonsomeletter (à la carte). Omeletten stekes i panne under omrøring fra bunnen. Ved slutten av stekingen arbeider vi omeletten over til den ene siden av panna og former den som en halvmåne. Samtidig stekes undersiden gyllen. Omeletten hvelves på fat eller tallerken.

Omeletter deles inn i: 

 • omelett med frest garnityr i massen
 • omelett fylt med garnityr ferdigstekt
 • omelett som skal fylles
 • flat omelett  

Omelett med frest garnityr i massen

Garnityret freses før en har i  omelettrøren.   

Omelett fylt med garnityr

Garnityret legges i midten før omeletten brettes sammen til en halvmåne.   

Ferdigstekt omelett som skal fylles

Omeletten anrettes på fat eller tallerken og snittes på baksiden. Den fylles så med garnityr, for eksempel soppstuing.  

Flat omelett

Garnityr freses i stekepanne. Hell så omelettrøren  over og stek ferdig på svak varme enten i panna eller i stekeovn.

Posjert egg

Knus et egg i en kopp og legg det forsiktig oppi kokende posjeringsvann (vann, eddik og salt). Samle hviten rundt plommen med en gaffel og posjer i cirka 2–3 minutter. Ta opp egget og legg det i kaldt vann. Egget tilberedes og anrettes med forskjellige garnityrer og sauser etter hva oppskriften krever.

Speilegg

Egget bør være friskt og stekes i klaret smør eller margarin i stekepanne. Ikke la fettet bli brunt, og ikke stek på for sterk varme. Speilegget anrettes med forskjellige garnityrer etter hva oppskriften krever.

Garnityr:  tilbehøret til en rett
Posjere:  å koke ved en temperatur under 100 °C

bilde av en kollasj, eggeretter, kokt egg, posjert egg og stekt egg   

Oppgaver

Aktuelt stoff for

Relatert innhold

Faglig