Oppgave

Forteller og synsvinkel

Publisert: 07.08.2013, Oppdatert: 05.03.2017

Oppgave 1

Kan du fagbegrepene?

Bilde som viser prinsesse Märtha Louise som står på en scene og forteller for barn.Prinsesse Märtha Louise forteller for barn på Fortellerfestivalen 2007.


 1. La oss si at prinsesse Märtha Louise, som du ser på bildet ovenfor, forteller eventyret om den stygge andungen til barna. Hvem er da forfatteren, og hvem er fortelleren?  
 2. Dersom Märtha Louise hadde fortalt ei av sine egne historier, hva ville hun da vært?
  • Forfatter
  • Forteller
  • Både forfatter og forteller
 3. Hva er forskjellen mellom fortelleren i en muntlig situasjon og fortelleren i ei skriftlig fortelling?
 4. Forklar hva vi mener med førstepersons- og tredjepersonsfortelling.
 5. Hva vil det si at framstillinga er autoral?
 6. Og hva ligger i begrepet personal framstilling?
 7. Forklar begrepet synsvinkel.

 

Oppgave 2

Forteller og synsvinkel

Les tekstutdraget nedenfor og avgjør:

 • Er dette ei førstepersons- eller ei tredjepersons-fortelling?
 • Hvor ligger synsvinkelen?
 • Er fortelleren allvitende, "flue på veggen", eller gjemmer han seg bak personen som blir skildra?

 

Klikk og hent fram teksten

Frank var ferdig med frokosten klokka halv seks. Han reiste seg fra kjøkkenbordet så stolen veltet. Lyden av stolen som falt, gav gjenklang i hele første etasje, men han trodde ikke kattene ville bli skremt. Han tenkte for seg selv at de nok var ute på jakt uansett, så det gjorde ikke noe at lyden var høy. Likevel så han seg bekymret rundt. Han gikk over til ett av de to lange kjøkkenskapene, bøyde seg sakte ned til nederste hylle der hvor kattematboksene sto. De fylte hele hylla, og han hadde enda flere. Nede i kjelleren hadde han trettito bokser til. Han håpet de ikke hadde gått ut på dato, for han ville ikke likt å måtte dra til butikken alt nå. Ifølge kalenderen som han hadde hengende ved siden av skapet, var det fortsatt kattemat igjen for to uker. Han krysset av hver dag. Nå satte han et rødt, skjevt kryss over dagens dato. Det var en tirsdag.

 

(Fra novella "Frank og kattene" av Thomas J.R. Marthinsen)

 

skjul

 

 

Oppgave 3

Forteller og synsvinkel

Les novelleutdraget nedenfor.

 • Er dette ei førstepersons- eller ei tredjepersons-fortelling?
 • Er framstillinga autoral eller personal?
 • Hvor ligger synsvinkelen?
 • Er synsvinkelen ubegrensa eller begrensa?
 • Skriv om avsnittet slik at synsvinkelen ligger hos den elleveårige jenta eller faren. Hvilken informasjon fra originalteksten mister vi, hvilken informasjon får vi i stedet?

 

Klikk og hent fram teksten

Nilsen lå og vrinska i sagflisa. Ankelen sto i en stygg vinkel i forhold til resten av beinet og salen hadde sklidd, slik at du nå kunne sitte på sida av gampen. På vommen. Uten at det nødvendigvis hadde gitt så mye framdrift. Søstera mi sto og hylgrein. Helt hysterisk. Jeg hadde lyst til å klappe til 'a, men turte ikke, så jeg ble stående med henda i lomma på kamuflasjebuksa. Fattern sto med telefonen trøkt opptil øret og prøvde å overtale dyrlegen til å komme fort som faen. Denna hesten har det ikke godt, prøvde han seg. Denna hesten må avlives! Hadde jeg hatt patroner skulle jeg gjort det sjøl, fortsatte han, og glemte tydeligvis den 11-årige dattera si som sto ved sida av og bælja.

 

(Fra novella "Nilsen" av Lasse Fosshaug)

 

skjul

 

Relatert innhold

Generelt