Ekstern ressurs: Artikkel

Slik behandler du (ikke) jenter!

Publisert: 06.08.2013, Oppdatert: 05.03.2017

Faksimile «Slik behandler du (ikke) jenter!Denne artikkelen er henta fra FHM (For Him Magazine), et engelsk livsstilsblad for menn som også fins i ei norsk utgave. Artikkelen er fra 2009, men fremdeles like aktuell.

 

 

Slik behandler du (ikke) jenter!

Jenter er det beste som fins, så langt er vi enige. De fleste av oss er også enige om det beste vi vet, det behandler vi bra. Men her er det dessverre enkelte av oss som synder, enten vi gjør det selv eller vi ikke tør å si ifra når våre medbrødre driter seg ut. Dette skal vi gjøre noe med nå!

 

Hva glor du på?

 • Ikke stirr! Noen gutter tror åpenbart at dette er en smart måte å vise jenter at de liker dem, men faktum er at stirring gjør de fleste jenter utrygge. Det er kjipt i seg selv, i tillegg til at man ikke kommer noen vei med det, selvsagt ...
 • Dropp sexistiske utsagn: Kall aldri jenter for hore, ludder, tøyte etc.. Ikke omtal jenter på denne måten når du snakker med kompiser heller, uavhengig av om de du snakker om kan høre det eller ei. Alt du oppnår med slike utsagn er å avsløre deg som en idiot med flere hundre år gamle holdninger vi andre for lengst har vokst fra.
 • La folk som lirer av seg skit som dette få høre at det er ukult. Det krever selvsagt litt guts å si ifra, men det regner vi nesten med at du har ...

Når du er på byen:

 • Ikke klå! De aller fleste norske jenter har én eller flere ganger blitt utsatt for seksuell trakassering. Veldig mye av dette skjer i mørket, gjerne på utesteder, men det er også utbredt på høylys dag, for eksempel på overfylte t-baner. Fenomenet kalles gjerne for groping, og betyr at jenter blir befølt mot sin vilje, innenfor eller utenfor klærne. Mange opplever også at menn gnir seg inntil dem i situasjoner som er preget av trengsel, for eksempel på konserter. Begge deler er helt på jordet.
 • Uansett hvor utfordrende ei jente er kledd, er det aldri en invitasjon til å klå på dem eller til annen trakassering. Er du en av dem som av og til gjør ting som dette, kutt ut faenskapet nå! Kjenner du noen som gjør det, prat med dem. Og hvis du bare er vitne til at det skjer? Det beste er nok å si fra til noen som jobber på stedet, som kan få fyren kasta ut. Hvis ikke dét funker, og du tør, kan du jo snakke med kødden selv. Som regel er de ikke særlig tøffe av seg, det har de jo allerede avslørt ...
 • Aldri prøv å skjenke jenta!
 • Og ligg unna drinken hennes! Ikke bare er det ulovlig å putte substanser i drinker, det er dessuten sykt og ynkelig, og ideen om deretter å «få seg noe» er farlig nær det totale lavmål i en manns liv.
 • Hvis du fortsatt skulle være i tvil: Jenter tenner IKKE på å få en fremmed halvstiv en klemt opp mot baken når de står i barkø.
 • Det er greit å flørte, men det er ikke greit å mase. Har du vært så plagsom at du blir bedt om å stikke, bør du også respektere det ...
 • Ikke bli for drita! Når kvinner blir spurt om hva menn kan bidra med for at kvinner skal føle seg tryggere på byen, svarer mange: «Drikk mindre». Ta ansvar for deg selv og andre – dropp den siste shotten hvis du har det med å bli tulling i fylla ...

 

På vei hjem fra byen:

 • Jenter blir redde av at menn går bak dem sent på kvelden/natta. Og det har de god grunn til: Hver tredje kvinne vil på et eller annet tidspunkt i livet bli utsatt for vold i en eller annen form.
 • Derfor: Hold deg langt bak eller gå forbi hvis du nærmer deg en jente som går samme vei som deg. Kryss gata og bruk det andre fortauet for å vise at du ikke utgjør noen trussel for henne.
 • Du kan også med fordel droppe å plystre på jenter på gata, og du dropper definitivt å hviske 'hey sexy' med hes stemme når du passerer henne.
 • Skjer det noe, ser du noe, hører du noen som roper på hjelp? Det er bedre å ringe politiet enn å spille helt selv, men det er selvfølgelig også bedre å gripe inn i situasjonen enn passivt å håpe at noen andre tar tak i situasjonen. Ikke lukk øynene!
 • Pass på venninnene dine! Hvis det er sent, hvis hun er veldig full eller strøket er utrygt – pass på henne! Hjelp henne gjerne med å komme seg i en taxi (ikke pirattaxi!) og vent sammen med henne til taxien eller bussen hennes kommer. Ikke forlat henne på et utrygt sted, og følg henne gjerne til døra hvis hun er komfortabel med det. Tar hun taxi kan du godt notere deg taxinummeret, for sikkerhets skyld. Men ikke umyndiggjør henne – finn balansen og vær en god «wingman», også for jenter.
 • Pass også på kameratene dine! Er noen av dem i ferd med å bli bra drita? Er det fare for at de kan gjøre noe dumt, plage andre eller rote seg opp i noe i løpet av kvelden? Vær en god kompis, hjelp dem til ikke å gjøre noe de vil angre dypt på senere ...
Kvinne som ser engstelig i bakspeilet  

Når hun flørter:

 • Undersøkelser viser at så mye som annenhver norske mann mener at en kvinne er helt eller delvis ansvarlig hvis hun blir utsatt for et seksuelt overgrep, dersom hun flørter åpenlyst. Vel, her tar ganske enkelt annenhver norske mann feil! Det må være lov å flørte uten å måtte bære ansvaret for kriminelle handlinger.
 • Et nei er fortsatt et nei, selv om dere skulle ha kommet så langt som til å havne i samme seng. Det gjelder selv om du har fått aldri så mange «mixed signals» i løpet av kvelden. Kanskje er hun en luremus, men dét er det faktisk ikke ulovlig å være. Derimot er det ulovlig å voldta, og voldtekt er hva du nå kan være på vei mot. Respekter det hun sier, og merk deg at det også er et overgrep dersom du presser henne til andre former for sex når hun først har sagt nei.
 • Det skulle ikke være nødvendig å si det, men vi gjør det likevel, i tilfelle du skulle være på bærtur aller lengst uti tåkeheimen: Det er heller ikke lov å foreta seg noe seksuelt mot jenter som sover.
 • Kort sagt: En skikkelig mann har ikke lyst på damer som ikke vil.

Vold mot kvinner:

 • Dette skulle jo egentlig være helt opplagt: Menn skal aldri slå kvinner. Punktum. Likevel skjer det i et skremmende stort omfang:
 • Mer enn hver fjerde norske kvinne har levd eller lever i parforhold hvor hun har blitt utsatt for vold. Nesten hver tiende kvinne har opplevd potensielt livstruende vold, mens like mange oppgir å ha vært utsatt for voldtekt. Og: Fire av ti menn kjenner til menn i sin omgangskrets som har utøvd vold mot en kvinne.
 • De fleste av oss er enige om at politiet har et stort ansvar i å forhindre vold mot kvinner. Men hvordan skal de få gjort det hvis de ikke får høre om det? Vet du om jenter som blir utsatt for overgrep i en eller annen form, sørg for at politiet får vite om det. Du trenger ikke nødvendigvis anmelde forholdet selv, bare sørg for at de loggfører det du forteller dem.
 • Vet du om noen som slår kvinner? Hva gjør du? Dette er åpenbart en delikat situasjon, men noe må gjøres, og det er langt fra sikkert at noen andre foretar seg noe hvis ikke du gjør det. Er det en kompis som går over streken? Snakk med ham. Det er ikke farlig, så lenge du møter fyren med respekt kan det faktisk motivere ham til å søke hjelp. La kompisen skjønne at du snakker med ham om dette fordi du vil beholde ham som venn, og at det ikke er han som person du har noe imot, men det han gjør. Han kan for eksempel kontakte stiftelser som Alternativ til vold, som finnes mange steder i landet, eller Reform i Oslo. En annen mulighet er å snakke med henne. Si at du vet noe om hva som skjer, at det ikke kan fortsette slik og at hun for eksempel bør kontakte sitt lokale krisesenter.

 

Psykisk vold?

 • Det er ikke all vold som er fysisk. Og det er heller ikke alltid fysisk vold fører til synlige skader. Derfor: Vær oppmerksom! Har noen i din omgangskrets endret atferd i det siste? Mistenker du at det skjer ting som ikke burde skje? En stor andel av kvinner som har vært utsatt for overgrep, sier det ikke til noen. Mange skammer seg og er redde og trenger faktisk hjelp til å få hjelp.
 • Psykisk vold kan for eksempel ta form som direkte og indirekte trusler («du vet hva som kan skje hvis du ikke ...»), eller som jevnlig nedlatende, nedvurderende og straffende atferd (for eksempel å sjekke mobilen hennes jevnlig, bli dritforbanna på henne når hun kommer sent hjem, nekte henne å være sammen med vennene sine etc.). Hvis det har gått så langt som dette, kan begge trenge hjelp. Han til å forandre seg, hun til å komme seg ut av forholdet, og til å bygge seg opp igjen psykisk.
 • Selv noe så tilsynelatende uskyldig som at kameraten din driter ut dama si i plenum, er en form for psykisk vold. Ikke la det passere!

Hvorfor i FHM?

 • Hvorfor skriver vi så alt dette, tenker du kanskje? Svaret er enkelt: Fordi vi vil at gatene og utestedene våre også i fremtiden skal være fulle av deilige damer. Altfor mange jenter i Norge føler seg utrygge, og det siste vi ønsker oss er en situasjon der de blir hjemme og ser på Skavlan og Den store klassefesten helg etter helg fordi vi har klart å skremme dem fra å gå ut. Og vi ønsker selvfølgelig også at de skal tørre å kle seg sexy uten å risikere at noen idioter ødelegger kvelden for dem – og oss. Dette dreier seg ikke om at vi nå skal bli «myke menn», bare om at vi må vise hverandre litt respekt og omtanke hvis vi fortsatt vil ha det gøy sammen. Spread the word. And the love ...

  FHM
Bilde som viser to glade unge jenter som danser på en fest. De er ikledd topper og langbukser.