Oppgave: Problem

Datering av trebit ved C14-analyse

Publisert: 26.06.2013, Oppdatert: 05.03.2017
Rester fra et vikingeskip

Datering ved C14-analyse kan virke vanskelig, men det er ikke så komplisert som man skulle tro. Du må imidlertid ha tilgang til en nøyaktig vekt og måleutstyr for radioaktivitet. Du må også kunne bestemme karboninnholdet i prøven. Deretter er alt matematikk.

 

En mann og et skip.Skal tro om det er fra et vikingskip? 

 

 

Viktige tips:

  • Halveringstiden for C14 er 5730 år.
  • A = A0 ⋅ e–λt
  • λ = ln 2 / halveringstid

Kan trebiten stamme fra et vikingskip?

Noen arkeologer som driver med utgravninger, finner en trebit som de lurer på om kan stamme fra et vikingskip. De vil derfor bestemme alderen på trebiten ved vanlig C14-analyse.

Vi vet at alt levende materiale inneholder isotopen C14 i en mengde som svarer til 15,4 desintegrasjoner per minutt per gram reint karbon.

Trebiten som arkeologene fant, veide to gram. Den hadde en aktivitet på 11,8 desintegrasjoner per minutt. Videre fant en at karboninnholdet i trebiten var 44 prosent. Hvor gammel var trebiten?

Løsning

Prøv å finne svaret før du ser på løsningsforslaget. Hvis du gir opp og kikker, kan du likevel regne gjennom oppgaven og se om du får riktig svar. Selv om du ikke vet hva en logaritme er, klarer du kanskje å regne med logaritmer på en kalkulator eller i et regneark?

Relatert innhold