Fagstoff

Politikk, demokrati og sikkerhet

Publisert: 11.08.2013, Oppdatert: 05.03.2017
Grønland

Hva betyr den politiske utviklingen i andre land for trender i reiselivet og for reiselivsnæringen?

Russiske turister på båttur i Nærøyfjorden. Norge er et populært reisemål for mange russiske turister.Russiske turister på båttur i Nærøyfjorden. Norge er et populært reisemål for mange russiske turister.
Fotograf: Hallgeir Vågenes
 

 


Gangster-guiding i NapoliEn ny vri: Gangster-guiding i Napoli i Italia. Tidligere straffedømte guider turister rundt i utrygge områder. Napoli er kjent for mafiavirksomhet og for å være et utrygt sted for turister.
Fotograf: Jørgen Braastad
 

Økonomisk vekst

Mange land opplever sterk økonomisk vekst uten at dette skaper økt velferd og økonomisk handlefrihet for størstedelen av innbyggerne. I et reiselivsperspektiv er det interessant å følge utviklingen i ny-industrialiserte land som får økt fritid, betalt ferie og økonomisk handlefrihet til å feriere.

De store demokratireformene i Øst-Europa på 1980-tallet er et eksempel på at politiske endringer kan skape nye store markeder i reiselivet.

Kriminalitet

Ofte er høy kriminalitet knyttet til ustabile og udemokratiske politiske regimer. Et unntak fra dette er massevoldtektene i India, der både lokale og tilreisende kvinner har blitt utsatt for svært alvorlige overgrep. I første del av 2013 har den totale turisttrafikken til India gått ned med 25 prosent, for enslige unge kvinner med hele 35 prosent.

Lenke
Amerikansk turist gjengvoldtatt i India  

 

 

Tenk over

Heldigvis er tendensen at en demokratisk utvikling åpner stadig nye markeder. I tillegg til å skaffe viktige inntekter bidrar reiseliv til økt internasjonal kontakt og samarbeid.