Fagstoff

Analyse av dramaserien Halvbroren del 1

Publisert: 21.06.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

medieuttrykk logo  

Halvbroren

  • Dramaserie NRK 2013
  • Produsent: Monster Film 2012
  • Regi: Per Olav Sørensen
  • Manus: Mette Marit Bølstad, etter en roman av Lars Saabye Christensen

Halvbroren episode 2 

Halvbroren episode 3 

Halvbroren episode 4 

Halvbroren episode 5 

Halvbroren episode 6 

Halvbroren episode 7 

Halvbroren episode 8 

 

Ressurser

HalvbrorenI Halvbroren møter vi halvbrødrene Fred (t.v.) og Barnum (t.h.). 

Lars Saabye Christensen utga romanen Halvbroren i 1981. Her forteller forfatteren om karakterene i boka:

 

 

 

Tre sterke kvinner står sentralt i familien: Vera, Boletta og Den Gamle. Les mer om disse karakterene:

 

Modige matriarker på Fagerborg 

 

Frank Kjosås spilte Fred og Mariann Hole spilte Vera i TV-serien Halvbroren.Frank Kjosås og Mariann Hole 

Halvbroren vant tre priser på den store TV-gallaen i Biarritz i Frankrike. Frank Kjosås (Fred) fikk prisen for beste mannlige hovedrolle, og Ghita Nørby (Den Gamle), Marianne Nielsen (Boletta) og Mariann Hole (Vera) delte prisen for beste kvinnelige hovedroller.

 
 Halvbroren episode 1

Presentasjon

Halvbroren er en dramaserie i åtte episoder produsert for NRK av Monster Film i 2012. Serien ble vist på NRK1 vinteren 2013. Fjernsynsserien er basert på en kjent roman med samme navn av Lars Saabye Christensen. Mette Marit Bølstad har skrevet fjernsynsmanuset til serien, og Per Olav Sørensen har hatt regien.

Plott og miljø

I Halvbroren følger vi en familie på Fagerborg i Oslo gjennom fire generasjoner. Fortelleren er den unge forfatteren Barnum Nilsen. Hans store livsprosjekt er å finne halvbroren Fred, som på et tidspunkt forlot familien. Fred er nøkkelen til familiens tåkelagte historie.

Fortellingen veksler stadig mellom fortid og nåtid. Det meste foregår i Oslo i perioden 1945–1980, men vi får også glimt fra Arnold Nielsens karrige oppvekst på Røst i Lofoten, dit Barnum til slutt vender tilbake for å ta et oppgjør med seg selv.

Karakterene og konfliktene

Barnum vokser opp i etterkrigstidens Oslo sammen med den eldre halvbroren Fred, gutten som ble unnfanget da moren ble voldtatt under mystiske omstendigheter på tørkeloftet frigjøringsdagen i 1945. I hjemmet er det kvinnene som rår, moren Vera, mormoren Boletta og oldemoren som blir kalt Den Gamle. Familiefedrene er stort sett fraværende. De er ukjente eller har forsvunnet.

Den Gamle er familiens overhode, og den som videreformidler familiemyten om den mystiske og fraværende faren når hun leser høyt fra Brevet. Brevet skal stamme fra tippoldefaren som forsvant under en heltemodig ekspedisjon på Grønland.

Så kommer klovnen og kremmeren Arnold inn i familiekretsen. Arnold har vokst opp på Røst, men helt fra barndommen av har han ført et omflakkende liv. Han gifter seg med Vera og blir far til Barnum. Arnold kan også kunsten å forstille seg, og han lurer de fleste, men ikke Fred. Ved det som tilsynelatende er et feilberegnet diskoskast, tar Fred livet av Arnold. Fred føler også at han ansvarlig for at  Den Gamle blir overkjørt og dør.

Fred bærer på et innestengt raseri, men viser omsorg for den kortvokste lillebroren Barnum og redder han ut av mange kniper. Samtidig er han misunnelig på sin yngre bror, som sammen med Arnold konkurrerer om morens oppmerksomhet. 

Hovedpersonen Barnum

I dramaserien Halvbroren møter vi mange personer og mange skjebner. Likevel er det Barnum som framstår som hovedpersonen. Det er han som gjennomgår den største krisen, og som forandrer seg mest i løpet av serien. Det er også hans perspektiv vi inntar i mange av scenene i filmen.

Vi følger han i nåtid som ung forfatter i et turbulent samboerforhold, og som barn og tenåring gjennom en rekke tilbakeblikk. Barnum har et nært forhold til sin eldre halvbror, som han både ser opp til og konkurrerer med. Når Fred forsvinner, blir Barnum selv en "halvbror". Derfor blir det helt essensielt for han å finne Fred. Han er den eneste som kan gjøre Barnum til et helt menneske.

Oppgaver
Relatert innhold