Fagstoff

Bransjekunnskap

Publisert: 01.08.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
Fisketorget i Bergen

Har du noen gang opplevd at butikkselgeren ikke vet nok om produktene til å hjelpe deg? Eller at du som kunde vet mer enn selgeren? Eller for å snu på det: Du er kanskje utplassert i faget yrkesfaglig fordypning? Har du noen gang kjent på at du burde ha visst mer om produktene, om bransjen, om kundene eller om hvordan du skal bli god i jobben din? For å kunne gi best mulig service er det avgjørende at du har gode kunnskaper om produktene, om bransjen og om forbrukerne.

FiskediskenEn selger må ha god bransjekunnskap.
Fotograf: Tone Georgsen
 

 

Oppgave

Du har sikkert en deltidsjobb, sommerjobb eller er utplassert i forbindelse med faget yrkesfaglig fordypning. Lag en lignende tabell som den over for din bedrift, eller for en bedrift du kjenner godt.

En bransje kan defineres som en inndeling av næringslivet etter hvilke typer produkter de selger – for eksempel dagligvarebransjen, vakt- og sikkerhetsbransjen, forsikringsbransjen, sportsbransjen og bokbransjen. En bransje består av både selgere og kjøpere av produktene innenfor den gjeldende bransjen.

Bransjene varierer etter hvilke varer og tjenester som tilbys. Hver bransje har sitt særpreg, egne lover og regler, etiske retningslinjer, regler for skikk og bruk og egne bransje- og interesseorganisasjoner. For å kunne yte best mulig service er det nødvendig for en selger å ha gode bransjekunnskaper. Oversikten under viser noen eksempler på hva slags bransjekunnskap en god selger bør ha i noen utvalgte bransjer.

Bransjekunnskap

Eksempler

Lover og regler

I varehandelen: forbrukerkjøpsloven, angrerettsloven, markedsføringsloven

I bokbransjen: bokloven

I matvarebransjen: nøkkelhullsforskriften og andre regler for matmerking, hygieneforskrifter

 

Etiske retningslinjer

 

 

 

For sportsbransjen: se her.  

For Vinmonopolet: se her. 

For NHO: se her. 

Bransje- og interesseorganisasjoner

Bokbransjen: Bokhandlerforeningen, Den norske forleggerforening, Den norske forfatterforening

Byggebransjen: se her. 

Varehandelen: handelsstandsforeninger i byer og tettsteder, Bensinforhandlernes bransjeforening

Generelt: VIRKE, NHO

 

Annen kunnskap?

 

 

Her finner du et undervisningsopplegg om temaet. Opplegget består av et videoforedrag, en videocase og flere klasseromsaktiviteter. 

 

 

Oppgaver

Generelt