Fagstoff

NM for ungdomsbedrifter på Lillestrøm, 2011

Publisert: 04.06.2013, Oppdatert: 05.03.2017

NM for ungdomsbedrifter var i 2011 også på Lillestrøm. Nedenfor er det presentert noen av bedriftene som deltok.

Gahpirat UB

Også under NM for ungdomsbedrifter i 2011 traff vi på elever fra design- og håndverksfagene. Den første av disse vi vil presentere her er Gahpirat UB fra Samisk vgs og reindriftsskole/Sámi Joatkkaskuvla ja boazodoalloskuvla i Kautokeino/Guovdageaidnu.

På videoen nedenfor presenterer de produktet på norsk og på samisk. Du ser fra venstre Marina Gaup, produksjonssjef Charlotte Pedersen, daglig leder Helvi-Janika Alakorpi, markedsføringssjef Maja Helen Bals og økonomiansvarlig Line Rosita Johannesen.

GAHPIRAT UB 

På deler av videoen har Maja og Helvi-Janika byttet plass, og førstnevnte presenterer bedriften på norsk. 'Gahpirat' betyr rett og slett 'lue' på samisk. Og den lua jentene har produsert er et varmt hodeplagg inspirert av "scooterluemodellen" fra nordlige områder. Den tradisjonelle lua er ofte lagd i skinnmaterialer. Gahpirat UB har utviklet ei lue produsert i ullmaterialer og fuskepels for kunder som ønsker en trendy og varm lue.

Peg Design UB

Den andre standen der vi traff på Design- og håndverkselever var Peg Design fra Tangen vgs i Kristiansand. De fire jentene vi traff går Vg2 Interiør- og utstillingsdesign, og hadde utviklet et produkt av brukte lyspærer som de satte en skrue gjennom sokkelen på, fylte med sement og skrudde inn i veggen som knagger til å henge klær og annet på. Fra venstre mot høyre ser dere salgsansvarlig Klaudi Wojcik, daglig leder og produktansvarlig Benedikte Kofod, økonomiansvarlig Marlene Olsen og markedsansvarlig og personalsjef Elena Løvås Rasmussen.

PEG DESIGN UB 

Kontaktlærer Alice Amundsen Haugland ga nok uttrykk for at de var blitt både forskrekket og skuffet da de tidligere på dagen hadde truffet på en annen stand hvor de også hadde utviklet brukte lyspærer som knagger. Og ganske riktig. På standen til Spire Design UB fant vi ganske tilsvarende lyspærer.

Spire Design UB

Bak bedriften står det åtte jenter fra Bodin vgs i Bodø som går Vg3 interiør. Bedriften tilbyr konsulenthjelp til innredning, men er også opptatt av redesign. De pusser opp gamle møbler, og produserer nye produkter av brukte gjenstander. Inkludert lyspæreknagger.

Tråd UB

Den fjerde ungdomsbedriften vi fant på NM med tilknytning til Design og håndverk, var Tråd UB fra Nesbru vgs i Asker. Her forteller fra venstre Josefine Almo, Madeleine Settem, Ida Myhrvold Hansen og Ylva Alsaker hva bedriften deres satser på, nemlig å utvikle og selge ulike interiørprodukter produsert av ulike typer tråd behandlet med stivelse. Disse jentene gikk på Interiør- og utstillingsdesign Vg2.

TRÅD UB 

Frottépikene UB

Fra Glemmen vgs i Fredrikstad kom det 11 jenter som går Design og tekstil Vg2 til NM på Lillestrøm. Deres bedrift, Frottépikene UB, hadde allerede kommet på andre plass i konkurransen om beste ungdomsbedrift i Østfold. Dessuten hadde de tatt førstepriser både for beste regnskap og beste stand på fylkesmessa. I NM ble det ikke noen premier på dem, men her lar vi dem likevel presentere produktene sine: et praktisk hodehåndkle og ei elegant toalettmappe. Fra venstre står Sandra Gressløs, med hodehåndkleet på, Linn Therese Iversen, Vilde Holth, Sara Tunli, Linn There Pedersen, Rattana Khanraksa, Annette Bjørneby og Julie Marie Wiig, som førte ordet.

Frottépikene UB 

Fleece it UB

Under NM i 2011besøkte vi standen til Fleecelt UB fra Spjelkavik vgs. De hadde i samarbeid med Sula Bedriftstjeneste AS produsert et pledd i fleece. Plagget kunne minne både om Multirud-pleddet som jentene fra Jessheim presenterte i 2010 og heldressen som Dressed to chill presenterte.

Her forteller jentene, fra venstre Marie Larsen, Lene Skarbø og Frida Eggesbø, som alle har entreprenørskap og bedriftsutvikling som et av programfagene sine, hvorfor vi bør kjøpe deres kosefleece. Den finnes i to størrelser, for barn og voksen, og i fem ulike fargevarianter. Den siste fargevarianten har jentene stor tro på, den er nemlig laget i fargene til Aalesund Fotballklubb, oransje og blå.

FLEECE IT UB 

Shred Suit UB

Av andre ungdomsbedrifter som jobbet innenfor tekstil på NM 2011, må vi nevne Shred Suit UB, som også kommer fra Thora Storm vgs, og deres heldekkende superundertøy. Her ser du fra venstre Vetle Slagsvold Øien, Francis Westerlund, Sindre Vanebo Sandbakken, Eskil Andreas Aune, Frikk Johnsen og Ola Lund Juul.

SHRED SUIT UB 

Skjulte saker UB

Bak Skjulte saker UB stod det fem jenter som kom fra Bergen Handelsgymnasium. Deres produkt skulle løse noe av de samme problemene som Boobs Bag UB på forrige NM, men disse jentene hadde ingen tro på å gjemme verdisaker i BH-en. Deres løsning var å plassere verdisakene, og kanskje først og fremst mobiltelefonen, i en strikk med påfestet lomme festet på låret. Se produktet presentert her av fra venstre: Gina Roll, Mariel Sandanger, Charlotte Davidsen, Henriette Alstadsæther og Lise Ottesen.

SKJULTE SAKER UB 

På fylkesmessa i Hordaland ble bedriften både beste ungdomsbedrift og fikk førstepremie for beste forretningsplan. Under NM vant Skjulte saker UB-prisen for beste utstilling.