Fagstoff

Naturlig brennevin - marc, grappa, rom og tequila

Publisert: 11.10.2013, Oppdatert: 05.03.2017

bilde av sangrita og en shot med tequila

Marc og grappa

 

DestilleringsapparaterDestilleringsapparater 

Etter at vinen er presset fra, skall og steiner fjernet, tilsettes vann, og det begynner å gjære igjen. Denne alkoholholdige væsken destilleres, og det gir et produkt som i Frankrike kalles marc og i Italia grappa. Disse har en enda kraftigere, skarpere smak. Før var det det brennevinet som vinbonden selv drakk, men nå har det fått høyere status og er blitt motedrikk enkelte steder.


Kollasj: Marc og grappa

Rom

Råstoffet til rom er melasse, avfallsstoff etter raffinering av sukker. Dette tilføres vann og «sour mask», rester fra forrige gjæring (altså det samme som en gjør med surdeig). Når dette destilleres i en pot still, får en den originale brune jamaicarommen. Nå blir det i større grad brukt kolonneapparater, som gir et blankt, nøytralt produkt som Bacardi. Dessuten finnes det en del blandinger mellom disse to typene. Rom kommer opprinnelig fra landene i Vestindia – Jamaica, Puerto Rico, Cuba, Trinidad og Martinique – men lages nå også i en del andre land.


Kollasj: Rom 

Tequila

Tequila kommer fra Mexico og lages av saften fra agavekaktus. Etter 3–5 dagers gjæring destilleres væsken to ganger i en pot still. Det finnes to typer: en klar og ulagret og en golden som er lagret på eikefat i 2–4 år. Meksikanerne drikker den bar med salt og sitronsaft til.

Kollasj: Tequila

 
Relatert innhold

Faglig

Aktuelt stoff for