Fagstoff

Sør-Amerika, Chile og Uruguay

Publisert: 10.10.2013, Oppdatert: 05.03.2017

Kollasj: vinproduksjon i Sør-Amerika

Chile

Kart over vinområdene i Chile.Kart over vinområdene i Chile.

Chile har felles grense med Argentina på vestsiden av Andesfjellene. På samme måte som i Argentina er det tørt, og det brukes mye kunstig vanning med vann fra fjellene. Temperaturen er imidlertid i snitt noe lavere. Produksjonen er den nest største i Sør-Amerika og regnes som den beste. Det er det eneste vinlandet i verden som ikke har hatt problemer med vinlusa. Druestokkene trenger derfor ikke podes på andre røtter, og en ser mulighet for enda bedre kvaliteter enn de som allerede finnes.

Vinstilen er klart franskinspirert, og bortsett fra Pais (Mission) til bordvin brukes det hovedsakelig franske druer til kvalitetsvin. Det er rødvin som dominerer, men Chile har lyktes bedre enn Argentina med å få fram gode hvitviner. Lav pris og god kvalitet gjør at landet har gjort det bra på eksportmarkedet de senere årene. I Norge er det et av de landene som er best representert.

Kollasj: Bilder fra vinproduksjon i Chile. Et glass med rødvin ute på marken og to menn som arbeider. 

Regionene

De beste regionene ligger nord og sør for hovedstaden Santiago. Best kjent er Maipodalen, men Maule, Casablanca og Central Valley har også gjort seg bra bemerket.

Vi er blitt kjent med mange gode produsenter, som Concha y Toro, Canepa, Santa Rita, Santa Carolina, Casillero del Diablo samt en hel rekke andre som kommer til etter hvert.

Druer

Rødvin: Foruten Pais til bordvin brukes det i hovedsak Cabernet Sauvignon og Merlot til kvalitetsvin. De to gir jevnt over fruktige og fyldige viner. Noen har også et bra eikepreg.

Hvitvin: Her er det Chardonnay og Sauvignon Blanc som dominerer. De gir tørre og aromatiske viner.

Som sagt er vinene franske i stilen, så bruken blir mye den samme som tilsvarende druer der.

Uruguay

Det har vært produsert vin i Uruguay i et par hundre år, men det er bare noen år siden det ble noen særlig eksport. Vin produseres flere steder i landet, men den største regionen ligger ute ved kysten rundt hovedstaden Montevideo. Den mest brukte druen er Tannat. Den er opprinnelig fransk, og på samme måte som Malbec i Argentina er det en drue som ikke betyr noe særlig i Frankrike. Men Uruguay har gjort den til «sin» drue. Her yter den maksimalt og gir fruktige og fyldige viner med bra tannin. Ellers blir Cabernet Sauvignon og Malbec mye brukt. Det skal bli spennende å lære landets vin bedre å kjenne.

Kollasj: Uruguay 

Til mat

Ofte grilles kjøttet på trekull i Sør-Amerika, vin fra Tannat burde gå bra til grillmat og dessuten til smaksrikt lammekjøtt og småvilt.

Annet

I de varmeste landene i Sør-Amerika kan det være vanskelig å få den vanlige drueplanten Vitis vinifera til å trives. Da lykkes en bra med hybriden Isabella. Det vil si en krysning mellom en vinifera-art og Vitis labrusca som er en etterkommer av de ville druene som fantes på Nord-Amerikas østkyst.

Relatert innhold

Faglig