Fagstoff

Amerika

Publisert: 09.10.2013, Oppdatert: 05.03.2017

bilde av vinmarker og vingård  

Kart over vinområdene i ChileKart over vinområdene i Chile Kart over vinområdene i ArgentinaKart over vinområdene i Argentina

Selv om vi nordmenn vet at det var Leiv Eiriksson som oppdaget Amerika, og selv om noen vikinger overvintret, bosatte de seg ikke der. Ifølge den islandske Grønlendinga saga ble landet kalt Vinland fordi en av Leiv Eirikssons menn fant vinranker og druer der. Helge Ingstad, som har forsket på dette, tror imidlertid at det kan ha vært store ripsbær de fant.

Når det gjelder den europeiske innvandringen og dyrking av vindruer, må vi altså gå til Christopher Columbus, spanjolene og portugiserne, som var de første som slo seg ned. Det begynte på Bahamasøyene og fortsatte videre over de vestindiske øyene til Mexico. Derfra fortsatte de spanske soldatene (conquistadorene) sine erobringer og nedslaktinger av indianerne sørover og siden litt nordover i California. Offisielt inntok de nytt land for å omvende hedningene til kristendommen, men egentlig var det jakten på rikdom som var drivkraften. Sammen med soldatene var det prester og munker som skulle ta seg av den religiøse siden av omvendelsen, blant annet nattverden. Til det trengtes det vin, og derfor hadde de også med seg drueplanter som ble plantet etter hvert. Den første som ble brukt, kaltes Mission, «misjonærdruen», og var tatt med fra Europa.

kart over vinområdene i USAKart over vinområdene i USA 

Relatert innhold